Cum sa va protejati corect tabla zincata – sfaturi de la Mesteru Manole

de | nov. 17, 2016 | De Reținut

Chiar daca tabla zincata se spune ca nu rugineste datorita stratului protector de zinc pe care il are, situatia nu se respecta in cazul in care aceasta nu este depozitata sau prelucrata in mod corect. Astfel, dintr-o investitie foarte buna, tabla zincata poate deveni un esec real.
Tabla zincata se utilizeaza in constructii pentru realizarea de acoperisuri, pereti exteriori si despartitori, anumite piese, deoarece are o rezistenta foarte buna la actiunile apei, prafului si soarelui, in comparatie cu alte materiale de acest gen.

Care se poate distruge stratul protector de zinc de pe tabla zincata?

In cazul in care depozitati acest material afara, in pachete si aceasta intra in contact cu picaturi de apa provenita de la ploaie sau alte surse prin lateral, exista posibilitatea sa se declanseze fenomenul de electroliza inversa. Din pacate sunt de ajuns doar cativa stropi de apa care sa ajunga intre foile de tabla zincata, iar din acel momente tabla este compromisa. Stratul protector de zinc va incepete usor, usor sa se desprinda de pe tabla si sa se transforme intr-un praf gri. In cazul in care utilizati tabla zincata afectata, aceasta va rugini in maxim in an de zile si practic, va trebuie sa o inlocuiti, aspect ce conduce la o cheltuiala in plus.
tabla zincataEste foarte important sa aveti in vedere faptul ca prima foaie dintr-un pachet va arata intotdeauna foarte bine, deoarece aceasta nu este afectata de o alta foaie cu care sa declanseze efectul de electroliza inversa. Dupa ce dati la o parte prima foaia de tabla zincata atunci puteti vedea cum arata si daca mai poate fi utilizata. De obicei, daca un pachet a stat afara mai mult de 5 zile in conditii meteo nevafovarbile, cu siguranta tot materialul va fi afectat.
Nici depozitarea tablei zincate in medii inchise sau deschis ce au o diferenta de temperatura intre noapte si zi mare nu reprezinta o depozitare corespunzatoare a acesteia. Procesul de electroliza inversa se poate declansa si daca diferenta de temperatura dintre zi si noapte din locul unde este depozitata este mai mare de 10 grade Celsius. Aceasta diferenta de temperatura favorizeaza aparitia condensiului care se va instala in interiorul pachetului de tabla zincata si care va ajuta la producerea efectului de electroliza inversa mentionat mai sus.

Cum se depoziteaza corect tabla zincata?

Pentru a-i pastra calitatile un timp cat mai indelungat este indicat ca tabla zincata sa se depoziteze pe europaleti din lemn in hale cu o buna ventilatie si in care diferenta de temperatura dintre zi si noapte nu depaseste 10 grade Celsius. In cazul in care nu puteti depozita tabla zincata intr-un mediu inchis si o depozitati afara, este indicat ca aceasta sa fie acoperita cat mai ermetic, in special pe lateral, cu material care nu favorizeaza condensul. Nu folositi niciodata foaie de plastic pentru a acoperi tabla zincata.

Cum se taie in mod corect tabla zincata?

De asemenea, in momentul montarii tablei zincate, in cazul in care aceasta va fi taiata cu flexul aceste proces duce la incalzirea tablei zincate si implicit a stratului protector de zinc. Din aceasta cauza, de-o parte si de cealalta a liniei de taiere stratul de zinc va fi distrus si in aceste zone va aparea, in timp, rugina. Pentru a retusa acest lucru, puteti vopsi tabla zincata cu o vopsea bogata in zinc. Pentru prelucrarea tablei zincate si pentru mentinerea proprietatilor sale este indicat sa se utilizez ghilotina.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]