Ziua de nastere este la fel de importanta si pentru parinti dar si pentru copii. Este bine sa ii invatati inca de cand sunt mici ce sunt petrecerile si sa ii pregatiti pentru petrecerile pe care le organizati sau pentru petrecerile prietenilor lor, discutand cu entuziasm si cu bucurie ori de cate ori vine vorba despre acest subiect.

Va recomandam sa explicati copiilor bucuria de a aniversa si de a da si primi cadouri. Lasati copiii sa isi aleaga cadourile singuri si invatati-i cum se canta La multi ani! Incercati sa ii faceti sa inteleaga cat mai bine semnificatia momentului, cine, de ce sau cate lumanari trebuie sa fie pe tort. Nu uitati si ca petrecerile sunt si pentru copii ocazii in care sa poata purta lucrurile preferate si tocmai de aceea trebuie sa ii ajutati sa isi aleaga vestimentatia corect si sa faceti impreuna costumele inedite pentru petrecerile tematice. De asemenea este recomandat sa incercati sa ii implicati cat mai mult pe copiii care sunt mai mari in sarbatorirea zilelor de nastere. Cu o luna inainte de eveniment trebuie sa ii intrebati ce vor sa faca, daca vor ceva anume si daca le place mai mult una din petrecerile la care au mers. E posibil sa vrea sa faca si altceva decat va imaginati.

Povestea cu roluri este un joc distractiv. Pregatiti imagini unde sunt personaje preferate ale copilului ori din povesti pe care le stiu toti si avand grija si ca numarul de personaje sa fie egal cu numarul copiilor. Toti copiii vor primi cate o hartie cu personajul pe care il vor interpreta. Ajutati copiii sa tina minte scene de poveste si sa le recreeze. Lasati copiii sa modifice cum vor povestea.

O varianta pentru copii mari este aceea in care unul incepe povestea si ceilalti o continua cand le vine randul.

Desenele pe baloane sunt jocuri interesante pentru copiii mai mici. Dati copiilor cate un balon sau o carioca si cereti-le sa deseneze fiecare cate un sentiment complet diferit cum ar fi balonul vesel, balonul uimit, suparat, etc.