Astazi va prezentam cateva dintre argumentele pe care dr. Gillian Mc Keith, autoarea cartii „Esti ceea ce mananci”, le aduce in sprijinul unei alimentatii sanatoase.
Pentru a intelege cat de important este rolul alimentatiei pentru o stare buna de sanatate, va rugam sa observati si sa comparati ceea ce obtineti prin alegerea unuia sau altuia din sistemele de alimentatie:
Alimentatia gresita
- accelereaza procesul de imbatranire;
- conduce la cresterea in greutate;
- cauzeaza disconfort digestiv;
- creste riscul afectiunilor cardiovasculare;
- favorizeaza aparitia cancerului;
- slabeste imunitatea organismului.
Alimentatia corecta
- sporeste vitalitatea;
- mentine inima sanatoasa;
- reduce stresul si imbunatateste moralul;
- intarzie procesul de imbatranire;
- creste imunitatea organismului;
- joaca un rol esential in lupta impotriva cancerului;
- mentine greutatea in limite normale.
Aceasta comparatie vorbeste de la sine: doar o persoana care vrea sa-si faca rau in mod constient ar alege sa se hraneasca nesanatos. Totusi, cei mai multi oameni prefera sa consume cantitati mari de carne de porc, de bauturi carbogazoase, de alcool, de dulciuri, de biscuiti sau de alte produse fainoase. In plus, dezavantajele obtinute prin consumul acestor produse sunt amplificate de obiceiurile alimentare la fel de nesanatoase: renuntarea la micul dejun, nerespectarea orarului meselor, combinarea gresita a alimentelor. Un om informat este un om sanatos, acesta este motivul pentru care e bine sa aveti informatiile necesare mentinerii sanatatii.
Alimentele vii sau alimentele crude – sunt fructe, legume, cereale si seminte incoltite care nu au suferit nici o prelucrare, care se afla in stare naturala si contin enzimele esentiale necesare unui metabolism echilibrat.
Carbohidrati buni – fructele, cerealele, produsele din fainuri integrale, legumele sunt alimente care contin zaharuri naturale (carbohidrati sanatosi) pe care organismul le metabolizeaza usor, asigurandu-si necesarul de energie.
Grasimi si proteine bune – preferati proteinele vegetale si grasimile din alune, din avocado, din peste, din seminte de in, de floarea soarelui si de dovleac, deoarece au o importanta vitala pentru scaderea colesterolului si pentru silueta.
Alimente neprocesate – sunt produsele la care nu s-au adaugat aditivi, substante chimice, conservanti, produse care se gasesc in starea lor naturala si care se mai numesc si produse ecologice.
Lista alimentelor daunatoare se deschide cu zaharul rafinat si cu produsele care il contin. Acestea provoaca perturbari ale nivelului zaharului din sange, favorizeaza cresterea in greutate si constituie factorul principal al diabetului.
Carnea rosie, unele branzeturi, laptele de vaca sunt doar cateva exemple de proteine greu de digerat ce obosesc ficatul si produc diverse disfunctii ale aparatului digestiv. Legumele pe care le „omorati” prin fierbere si alimentele prelucrate (mezeluri, sosuri, branzeturi, dulciuri) sunt alte categorii de alimente care dauneaza sanatatii.
Stim ca timpul dumneavoastra e limitat, ca e mai simplu sa iei mancare „de-a gata”, ca multe din aceste produse sunt gustoase, dar e timpul sa constientizati legatura dintre alimentatie si sanatate. Veti afla ca exista o multime de alimente sanatoase numite „dieta abundentei” pe care autoarea cartii „Esti ceea ce mananci” vi le recomanda ca alimente-medicament si care va tin departe de boala si de suferinta.
Nu uitati! Aceste lucruri nu trebuie incercate o singura data, ci trebuie aplicate zi de zi, ne sfatuieste autoarea, dr. Gillian McKeith. Vizitati-ne pe GhidDeSanatate.wordpress.com pentru mai multe informatii despre diete, nutritie si sanatate.
Comentarii Recente