Binecunoscutul Cabernet Sauvignon este si un vin rosu, intens si cu arome bogate de coacaze care se vor preta foarte bine la imbatranire. Acesa este un vin care face celebra regiunea Bordeaux cunoscuta in domeniul vinurilor. Pentru ca este considerata atat de specialisti cat si de iubitorii vinurilor ca fiind cea mai buna zona viticola, la nivel mondial, atat din punct de vedere calitativ cat si din punct de vedere cantitativ, regiunea e reumita mai ales pentru vinul rosu care reprezinta in jur de 75 de procente din productia de vin totala.

Factorii care contribuie la raspandirea si al succesul acestor struguri sunt o buna adaptabilitate la o gama variata de climate si rezistenta la ger, iar boabele au coaja groasa.

Povestea vinurilor este destul de recenta si are si cateva sute de ani. Prima atestare a vinului Cabernet este din secolul XVIII si este facuta in Franta. Se spune si ca Hector de Barne a inlocuit strugurii albi din vie cu struguri rosii. Numele provine din cuvintele vigne dure, care este tradus prin rezistenta, o sintagma care descrie perfect soiul.

Exista si o alta impoteza a originii acetui vi si anume ca acesta este soiul utilizat de romani pentru  a produce vinul.

In timp ce Cabernet a fost amestecat de foarte multe ori si cu alte tipuri de vinuri cum ar fi Merlot si Cabernet Franc, scopul este sa obtina un vin delicat sau aromat. Se prefera in prezent vinurile 100% care au si o popularitate in crestere.

Un lucru demn de mentionat este si ca strugurii pot sa fie utilizati si pentru a produce vin atat copti cat si necopti si rezulta doua vinuri diferite. Strugurii necopti produc binuri cu aroma vegetala, ierboasa dar si struguri bine copti care ofera vinuri cu arome de coacaze.