supape de siguranta

Scopul principal al unei supape de siguranta este de a proteja vietile omenesti, bunurile materiale si mediul inconjurator. Trebuie avut in vedere ca un astfel dispozitiv de siguranta nu este un regulator de presiune si singurul scop in functionare este cel de protectie impotriva suprapresiunii. Sunt montate in instalatiile de incalzire si de apa calda si rece din constructiile rezidentiale dar si in instalatiile industriale prin care circula abur sau apa supraincalzita, precum si cu flux de lichide necorozive sau aer comprimat.

Supape de siguranta folosite in diferite instalatii

Supapele de siguranta cu arc au corpul din fonta cu flanse si deschidere proportionala. Corpul si capacele sunt fabricate din fonta ductila, tija este din otel inox, iar arcul elicoidal din otel de arc. Pot functiona intr-o temperatura de lucru de la -20 de grade Celsius, pana la + 300 de grade Celsius.
Pentru conductele cu diametru mare se folosesc niste supape de siguranta, de un model mai vechi, dar foarte raspandit si in ziua de astazi pentru eficacitatea lui, in conductele in care fluxul are o presiune inalta si este nevoie de o supapa cu inchidere completa. Clapeta este actionata de catre un maner sub forma de roata care ridica sau coboara un disc metalic pentru a inchide sau deschide fluxul de lichid.

Supape de siguranta, alcatuire si functionare

Dispozitivele de retinere sunt niste supape cu intrari si iesiri, care permit fluxului sa se indrepte intr-o singura directie. Sunt utilizate pentru oprirea fluxului, in cazul unei scaderi a presiunii sau in directionarea lui. Majoritatea supapelor folosite actioneaza in mod automat.
Supapele pentru aer comprimat au rolul de a proteja instalatia in cazul unei suprapresiuni, se deschid automat si se inchid in momentul in care presiunea revine la un nivel normal. Sunt dotate cu arc, corpul lor este fabricat din alama sau din inox. Cele pentru apa sunt folosite pentru protejarea echipamentelor, pentru a nu se depasi presiunea maxima admisibila. Pentru instalatiile cu abur se folosesc supape de siguranta pentru a opri cresterea accidentala a presiunii.

Domenii in care se folosesc supape de siguranta

Domeniile in care sunt utilizate aceste dispozitive sunt diverse, acolo unde exista instalatii in care circula un flux sub presiune. Dintre acestea pot fi enumerate cazanele cu abur sau cu apa supraincalzita, diferite rezervoare, fie ele fixe sau mobile, in industriile unde se lucreaza cu gaze tehnice sau cu aer comprimat. De asemenea sunt des intalnite in instalatiile din industria chimica si cea farmaceutica, dar si in industria alimentara. Supape de siguranta de la www.chrisden.ro sunt montate si in echipamentele destinate tratarii apei sau in alte instalatii care lucreaza sub presiuni inalte. Se mai folosesc si in instalatiile solare sau in cele hidrosanitare.
Pot avea descarcarea in retea dar si in aer si au caracteristici diferite, in functie de modul de actionare, de dimensiuni, de conexiuni, care pot fi speciale sau cu flanse. Exista tipuri diferite si in functie de presiunea maxima de deschidere.
Inainte de instalarea lor, trebuie facuta o dimensionare corecta, in conformitate cu normativele in vigoare si nu se amplaseaza niciodata rasturnate, ci doar pe verticala sau orizontala.