Evolutia pietei imobiliare favorizeaza constructia ansamblurilor rezidentiale

de | aug. 22, 2016 | Diverse

piata-imobiliaraEvolutia pietei imobiliare a cunoscut o crestere puternica, foarte vizibila intre inceputul lui 2003 si sfarsitul lui 2008. In aceasta perioada, cresterea preturilor a fost constanta si neintrerupta, un apartament care in 2003 valora 10.000 de euro ajungand sa se vanda in 2008 cu sume in jurul valorii de 100.000 de euro.

Odata cu intrarea Romaniei in zona UE s-a observat o crestere masiva a investitiilor in ansambluri rezidentiale care aduceau pe piata foarte multe locuinte noi. Daca intre 1990 si 2007, in Bucuresti se construiau aproximativ 1.000 de locuinte noi pe an de catre marii investitori, anul 2008 a venit cu o explozie de oferte, numarul locuintelor nou construite ajungand la 20.000 intr-un singur an. Cu toate ca oferta era foarte mare pe piata, preturile locuintelor ramaneau foarte ridicate.

Vanzarea de apartamente pe perioada de criza

Instalarea crizei financiare in Europa a afectat piata imobiliara in mod dramatic, foarte multe agentii imobiliare fiind obligate sa isi inchida portile sau sa isi declare falimentul in ultimii ani. Incepand cu sfarsitul lui 2008, preturile locuintelor au inceput sa scada constant, ajungandu-se ca in prezent pretul unui apartament sa fie de aproximativ 40-45% din valoarea lui de la inceputul lui 2008.

Lipsa conditiilor de creditare din partea bancilor, care au devenit suspicioase in legatura cu evolutia pietei imobiliare, a dus inevitabil la scaderea preturilor. Prudenta bancilor, corelata cu lipsa banilor de pe piata, au accentuat inevitabil scaderea preturilor atat la apartamentele de vanzare din Bucuresti, cat si in toata tara. Singurul proiect care a mai animat piata imobiliara a ultimilor ani a fost programul Prima Casa, gandit de fostul Guvern. Datorita dobanzilor mici aplicate de catre banci in cadrul acestui proiect, cat si a faptului ca statul garanteaza jumatate din suma creditata, piata imobiliara pe acest segment a reusit cat de cat sa supravietuiasca. Agentiile imobiliare care au reusit sa ramana pe linia de plutire, prezum www.unic-star.ro, au facut-o in proportie de peste 90% in urma programului Prima Casa sau a inchirierilor.

In ultimul an se observa o usoara stabilizare a preturilor locuintelor la un nivel care se poate considera minim. Efectele crizei financiare sunt usor contracarate in acest moment si acest lucru a dus la stabilizarea pietei imobiliare, evolutia preturilor la locuinte fluctuand cu 1-3% fata de anul trecut.

Care sunt parerile expertilor privind evolutia pietei imobiliare in urmatorul an?

Cu toate ca in ultimul an preturile imobilelor au ramas cam la acelasi nivel, este de asteptat ca preturile proprietatilor noi sa stagneze deoarece detinatorii de ansambluri rezidentiale sunt din ce in ce mai multi pe piata, cererea din ce in ce mai mare, dar programul Prima Casa care invartea roata pietei imobiliare s-a oprit momentan din lipsa fondurilor.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]