Evolutia pietei imobiliare a cunoscut o crestere puternica, foarte vizibila intre inceputul lui 2003 si sfarsitul lui 2008. In aceasta perioada, cresterea preturilor a fost constanta si neintrerupta, un apartament care in 2003 valora 10.000 de euro ajungand sa se vanda in 2008 cu sume in jurul valorii de 100.000 de euro.
Odata cu intrarea Romaniei in zona UE s-a observat o crestere masiva a investitiilor in ansambluri rezidentiale care aduceau pe piata foarte multe locuinte noi. Daca intre 1990 si 2007, in Bucuresti se construiau aproximativ 1.000 de locuinte noi pe an de catre marii investitori, anul 2008 a venit cu o explozie de oferte, numarul locuintelor nou construite ajungand la 20.000 intr-un singur an. Cu toate ca oferta era foarte mare pe piata, preturile locuintelor ramaneau foarte ridicate.
Vanzarea de apartamente pe perioada de criza
Instalarea crizei financiare in Europa a afectat piata imobiliara in mod dramatic, foarte multe agentii imobiliare fiind obligate sa isi inchida portile sau sa isi declare falimentul in ultimii ani. Incepand cu sfarsitul lui 2008, preturile locuintelor au inceput sa scada constant, ajungandu-se ca in prezent pretul unui apartament sa fie de aproximativ 40-45% din valoarea lui de la inceputul lui 2008.
Lipsa conditiilor de creditare din partea bancilor, care au devenit suspicioase in legatura cu evolutia pietei imobiliare, a dus inevitabil la scaderea preturilor. Prudenta bancilor, corelata cu lipsa banilor de pe piata, au accentuat inevitabil scaderea preturilor atat la apartamentele de vanzare din Bucuresti, cat si in toata tara. Singurul proiect care a mai animat piata imobiliara a ultimilor ani a fost programul Prima Casa, gandit de fostul Guvern. Datorita dobanzilor mici aplicate de catre banci in cadrul acestui proiect, cat si a faptului ca statul garanteaza jumatate din suma creditata, piata imobiliara pe acest segment a reusit cat de cat sa supravietuiasca. Agentiile imobiliare care au reusit sa ramana pe linia de plutire, prezum www.unic-star.ro, au facut-o in proportie de peste 90% in urma programului Prima Casa sau a inchirierilor.
In ultimul an se observa o usoara stabilizare a preturilor locuintelor la un nivel care se poate considera minim. Efectele crizei financiare sunt usor contracarate in acest moment si acest lucru a dus la stabilizarea pietei imobiliare, evolutia preturilor la locuinte fluctuand cu 1-3% fata de anul trecut.
Care sunt parerile expertilor privind evolutia pietei imobiliare in urmatorul an?
Cu toate ca in ultimul an preturile imobilelor au ramas cam la acelasi nivel, este de asteptat ca preturile proprietatilor noi sa stagneze deoarece detinatorii de ansambluri rezidentiale sunt din ce in ce mai multi pe piata, cererea din ce in ce mai mare, dar programul Prima Casa care invartea roata pietei imobiliare s-a oprit momentan din lipsa fondurilor.
Comentarii Recente