In general costurile unei campanii publicitare are la baza mediul de publicitate, costurile de productie si numarul de persoane pe care le atinge. Aceasta poate fi gratuita pentru articolele din anumite ziare sau website-uri sau poate costa sute de mii de euro pentru reclamele TV. Publicitatea clasica precum este si cea din ziare, tinde sa nu mai ofere un raspuns eficient datorita numarului scazut de persoane care cumpara si citesc ziarele respective. Spre exemplu in anul 2010 un ziar cu o circulatie de 3-4 milioane de oameni percepea aproximativ 10-20.000 de euro pentru o reclama color si generoasa ca intinere. Astazi, acesta audienta a scazut considerabil, datorita faptului ca multi dintre noi prefera sa citeasca presa online. Mediul online este mult mai ieftin decat publicita clasica care era in trecut. Un website de stiri care are 1 milion de vizite intr-o zi poate percepe pentru un banner publicitar intre cateva sute de euro si cateva mii.
Cel mai eficient mod de abordare este de a imparti costurile in doua categorii: strategii de anunturi creative si puterea de cumpararea a mass-media. Reclamele pot contine sisteme de inregistrarea a marcii, productia comerciala precum ceea a bannerului, filmului, vocea anuntului, sunet s.a.m.d. Productia unui spot publicitar in 2016 poate ajunge in jur de 1000 de euro, cu conditia ca reclama sa nu contina efecte deosebite sau valori de productie neobijnuite. Orice tip de reclama ar trebui sa ii fie acordate o perioada de test pentru public de 2 sau 3 saptamani pentru a se masura campania si capacitatea publicului. Acest studiu va percepe o suma de bani care ar trebui sa nu se ridice mai mult de jumatatea valoarii campaniei propriu-zise. Totusi, reclama radio-tv nu se adreseaza tuturor companiilor. In 2016 un post mediu ca si telespectatori si audienta poate percepe aproximativ 150.000 de euro pe an pentru un spot publicitar de mici dimensiuni iar un post radio la jumatate de pret.
Publicitatea clasica mai poate face referire si la produse de print digital precum flyere, pliante sau panouri publicitare. Aceste sisteme se numesc clasice deoarece sunt vechi iar unele extrem de vechi precum pliantele sau flyere care au o istorie inca din al doilea razboi mondial cand erau aruncate din avioane pentru diferite campanii. Aceste metode pot fi inca eficiente daca sunt distribuite corespunzator iar pretul acestora este in jur de 50 euro / 100 bucati. Un alt tip de publicitate clasica care tinde sa se asemenea din anumite puncte de vedere cu cea moderna este metoda de print rigid cu referire catre print forex, plexiglas, sticla, carton, care au la baza sistemul publicitatii clasice dar printate pe obiecte diferite datorita tehnologiei moderne.
Publicitatea moderna face referire la mediul online, la aplicatii, website-uri, anunturi online s.a.m.d. Acest tip de publicitate este preferata datorita numarul mare de audienta pe care o poate acapara la costuri relative mici. Pretul unui website profesionist poate fi cuprins in 2016 intre 300 si cateva mii de euro in functie de complexitatea lui si al volumului. O campanii de publicitate eficienta poate duce la 2000 de lei/luna. Totusi, avantajul mediul online este ca investitia nu trebuie sa fie obligatoriu de mii de euro pentru a avea rezultate eficiente, acest lucru tine foarte mult de capacitatea firmei sau al persoanei care se ocupa de acel website si de cum sunt administrate accesoriile websiteului respective ( Facebook, Google Adwords sau alte metode de publicitate ). In mediul online se pot face minuni si cu 100 de euro/luna atat timp cat banii sunt investiti corespunzator.
Publicitatea moderna tinde sa o acapereze pe cea clasica din toate punctele de vedere, inclusive prin gasirea de servicii pentru publicitatea clasica prin publicitatea moderna. Printr-o cautare in mediul online a unei firme de productie publicitare sau de print online puteti gasi servicii avantajoase de productie pentru banere, flyere, pliante si alte metode de publicitate. In perioada 2016- 2017 niciuna dintre cele doua categorii de publicitate nu trebuie neglijata iar preturile cel mai probabil vor stagna, ideea de success pentru o campanie publicitara este in stransa legatura cu pregatirea personalului de campanie, inovatia adusa ca subiect cat si de bugetul investit.
Comentarii Recente