Clasificarea vinurilor dupa criterii stiintifice e imposibila datorita compozitiei chimice complexe. Pe de alta parte diversitatea calitativa a vinurilor determinata in general de arealele in care este cultivata vita de vie precum si de diversitatea soiurilor a facut ca toate tarile viticole sa adopte sisteme proprii de clasificare a vinului.
In tara noastra criteriile de clasificare sunt continutul bun de alcool, insusirile de calitate care sunt determinate de compozitia fizica si chimica si tehnologia de obtinere.
Indiferent de calitate vinurile sunt
- albe,
- roze
- sau rosii.
In baza acestor criterii vinurile sunt clasificate in vin de masa, de calitate si speciale.
Vinurile de masa sunt usoare si anonime fara sa aiba pretentii de identitate, de soi ori de podgorie.
Vinurile de calitate sunt obtinute din soiuri de struguri care au insusiri tehnologice foarte bune si care sunt cultivate in areale viticole speciale. In funcite de nivelul calitatii care este determinat de zona de producere, de soi si de tehnologia de fabricare pot vfi vinuri de calitate cu indicatie geografica numite vinuri de calitate superioara ori vinuri cu denumirea de origine controlata.
Vinurile de calitate superioara au o tarie alcoolica de minim 9.5 cu mentiunea zonei de producere si eventual cu denumirea soiului si sortimentului. Exportul vinurilor se poate face sub denumiri generice.
Vinurile de calitate cu denumire de origine controlata au personalitatea locului de producere, a soilui si a modului de cultura si denumirea de origine e constatat prin tradtie. Taria alcoolica minima e de 100 procente si strugurii din care provin trebuie sa aiba un continut anume de zahar.
Un vin poate sa aia numele de origine controlata doar daca denumirea de origine este aprobata.
Comentarii Recente