In primul rand, trebuie sa specificam faptul ca cercetarile de marketing se impart in doua categorii diferite de tehnici, cea cantitativa si cea calitativa. Pe scurt, tehnicile calitative se axeaza mai mult pe interpretarea datelor si nu pe analiza, pe cand cercetarea cantitativa permite obtinerea unor date precise, exacte, pe esantioane de persoane.
Obiectivele unei metode de cercetare cantitativa se rezuma la realizarea de evaluari pe piata ce se axeaza mai mult pe comportament, notorietate si evaluare, targetarea vizand esantioane mari de persoane si locatii destul de mari.
Cercetarea de tip ancheta este una din cele mai folosite tehnici de cercetare cantitativa deoarece permite aflarea unor informatii despre public. De cele mai multe ori, se creaza anchete pentru verificarea anumitor ipoteze ce poate privi atitudinea publicului fata de companie, brand sau produs.
Esantionarea in derularea unei anchete
Pentru ca esantionarea sa fie foarte precisa, grupul de respondenti trebuie sa fie la randul lor cat mai relevanti pentru publicul pentru care te adresezi. Ca si o alternativa, pentru aceasta cercetare cantitativa, ce se bazeaza mai mult pe acele esantioane de persoane alese uneori aleatoriu, in functie de anumite criteria sociale demografice, este mediul online.
Chestionarele aplicate in mediul online sunt mult mai atragatoare pentru companii datorita faptului ca costurile pentru acestea sunt foarte reduse, insa, poate si avea un risc destul de mare. Colectarea datelor din acest mediu, poate fi uneori nerelevante iar informatiile pot fi eronate. Pentru ca selectia acestui public sa nu fie chiar atat de aletorie, este foarte important canalul ales si targetarea sa fie mult mai precisa.
Pentru ca cercetare cantitativa sa functioneze iar raspunsurile respondentiolor sa fie din cele mai eficiente, chestionarele trebuie concepute in asa fel incat intrebarile sa fie formulate clar, intr-un vocabular comun iar timpul pe care respondentii il aloca sa fie scurt.
Comentarii Recente