Artele marțiale reprezintă o modalitate excelentă de a face mișcare, dar, mai ales, de a învăța niște deprinderi noi cu ajutorul cărora să vă puteți apăra la nevoie. Pentru a deveni adevărați experți în acest sport, este absolut necesar și obligatoriu ca, mai întâi de toate, să înțelegeți elementele fundamentale ale karatelor. Acestea sunt pozițiile, loviturile cu mâna. cu pumnul, cu piciorul și parările.

Pozițiile

Rolul pozițiilor în artele marțiale nu este numai acela de a fi posturi de luptă, ele oferind, totodată, stabilitate și echilibru unui luptător. Sunt de trei feluri: poziții laterale, frontale și cu spatele. Pentru a le stăpâni foarte bine, trebuie ca tălpile picioarelor, genunchii și șoldurile să fie poziționate corect, pentru a vă oferi o bază solidă. Utilizarea lor corectă ajută și la întărirea picioarelor și a șoldurilor.

Loviturile cu mâna

În karate, se folosesc mai multe tipuri de lovituri. Unele dintre ele se dau cu: partea interioară și exterioară a pumnului, cu muchia mâinii închise, cu vârful degetelor, cu interiorul și exteriorul mâinii deschise și cu palma. O lovitură eficientă este cea executată rapid, similară cu lovitura unui bici. Nu uitați că este important să aveți și forța suficientă necesară pentru aplicarea unei lovituri decisive, nu doar viteza!

Loviturile cu piciorul

Lovitura cu piciorul se bazează pe un echilibru bun, o poziție corectă și pe flexibilitate. Părțile piciorului cu care se dau loviturile sunt exteriorul și vârfurile tălpilor. Se mai poate folosi și călcâiul. O lovitură se va face întotdeauna cu un picior ținut pe podea sau, dacă este cazul, cu ambele picioare în aer și poate veni din orice direcție.

Loviturile cu pumnul

Sunt unele dintre cele mai practicate lovituri și se învață chiar de la primele lecții de karate. Când se lovește cu pumnul, de regulă, ambele picioare sunt ținute la sol. Pentru o stabilitate mai bună, se recomandă să dați lovituri de pumn ținând picioarele ușor depărtate. Pentru viteză, lovitura ar trebui să urmeze cel mai scurt traseu către țintă, în linie dreaptă.

Parările

Se utilizează în scop defensiv, atunci când vă apărați de loviturile de mână sau de picior ale unui adversar. De asemenea, se mai pot folosi și în blocarea atacurilor cu anumite arme. Se fac cu pumnul închis sau cu mâna deschisă. Picioarele se pot folosi și ele, iar fiecare parare trebuie să fie executată la momentul potrivit, pentru a bloca atacul oponentului.

Concluzie

Acestea sunt, pe scurt, elementele de bază din karate pe care le veți învăța la orice dojo. Pentru a le stăpâni bine, pentru a fi rapizi și pentru a fi eficienți, vă recomand să vă înscrieți la cursuri de arte marțiale!