3 modalitati de imbunatatire a saltului vertical in baschet

de | dec. 14, 2014 | Alte sporturi, Recomandat, Sport

Este foarte simplu și ușor să-ți îmbunătățești saltul vertical la baschet. De fapt, întregul proces este lipsit de orice fel de complicații și poate fi împărțit în 3 pași. Iată care sunt aceștia!

1. Îmbunătățirea flexibilității

Adevăratul potențial pentru executarea unei sărituri pe verticală la baschet nu se poate atinge decât prin deținerea unei flexibilități foarte bune. Această activitate implică folosirea mușchilor, iar dacă ei nu sunt suficient de bine antrenați, mișcările pe care le vei face vor fi mai limitate. Majoritatea atleților cred că nu au nevoie de exerciții de întindere (stretching), așa că sar cu totul peste ele. Dar de ce ar vrea să facă așa ceva? V-ați pus vreodată întrebarea cum de sunt capabili gimnaștii care participă la olimpiade de asemenea performanțe? Probabil ați observat că sunt flexibili și că, de asemenea, pot sări și foarte sus. Să fie doar o coincidență? Eu nu aș fi așa de sigur!

Există două forme de exerciții de întindere: cele dinamice și cele statice. Mișcările dinamice înainte de antrenament și cele statice de după, vă ajută să vă descătușați întregul potențial necesar pentru efectuarea unui salt vertical, inclusiv în cazul participării la o competiție. Ar trebui să vă concentrați mai mult pe întinderea tendoanelor genunchilor și a cvadricepșilor, deoarece aceste două grupe de mușchi sunt responsabile pentru forța cu care sunt făcute săriturile verticale. Ca atare, asigurați-vă că le încălziți corespunzător înainte și după evenimentul sportiv la care participați.

2. Antrenamentele cu greutăți

Scopul unui antrenament cu greutăți (inclusiv cu cea a corpului) ar trebui să fie acela de a fi mai explozivi, nu neapărat mai musculoși. Jucătorii de baschet nu au nevoie de o masă musculară foarte mare, deoarece ei nu practică un sport precum este culturismul. De aceea, ei nici nu ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea musculaturii, ci pe dobândirea unei forțe explozive care să-i ajute să fac niște salturi verticale eficiente. Exercițiile care vă pot ajuta în această direcție sunt, printre altele, genuflexiunile, îndreptările, fandările, flotările etc.

Nu aveți o sală de forță acasă? Programul încărcat nu vă permite să mergeți la una? Nici o problemă, apelați la antrenamentele în care să vă folosiți de greutatea propriului corp. Nu inventați scuze, ci treceți imediat la treabă!

3. Exercițiile pliometrice

Vreți să deveniți foarte buni la săriturile pe verticală? Apucați-vă de exerciții pliometrice! Acestea sunt concepute pentru a vă antrena mintea și corpul și pentru a putea executa salturi pe verticală mai bune. De regulă, corpul uman nu prea vrea să funcționeze la o capacitate foarte intensă, pentru că știe că-și consumă multă energie în acest fel. De aceea, este foarte important să faceți exerciții pliometrice, tocmai pentru a-l obișnui să fie cât mai exploziv în fiecare zi.

Printre exercițiile pliometrice pe care le puteți face se regăsesc și genuflexiunile cu săritură, săriturile în înălțime sau săriturile într-un picior. Pentru a concepe un plan de antrenament pentru salturi verticale cât mai eficient, combinați laolaltă exercițiile de întindere, antrenamentul de rezistență și cel pentru sărituri!

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.052)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]