Ce trebuie sa știi despre discul de ambreiaj? Care sunt semnele ca acesta va ceda?

de | iun. 12, 2016 | Auto

Ambreiajul, la fel ca multe alte piese auto, ajunge să se uzeze. Fetele discului de ambreiaj se uzeaza o data ce numărul de km creste iar uzura poate sa genereze o multime de alte probleme. Cel mai daunator element pentru discul de ambreiaj este sofatul in mediul urban, care necesita opriri isi porniri ce se suced rapid, asadar, majoritatea soferilor pot avea de suferit din aceasta cauza.

Ce este, de fapt, discul de ambreiaj?

Este o parte componenta a intregului sistem al ambreiajului, compus, alaturi de el, din volanta, placa de presiune si rulment de presiune. Pozitia sa este intre volanta si placa de presiune, cu mijlocul aflat pe axul de la cutia de viteze. Practic, discul de ambreiaj ia contact cu o multime de piese, ceea ce ii creste foarte mult importanta.

Functionarea discului de ambreiaj (https://www.autoatu.ro/disc-ambreiaj/ ) este foarte interesanta. Atunci cand motorul nu functioneaza, discul este presat de volanta si placa de presiune, in asa fel incat sa cupleze motorul la cutia de viteze si la roti. In momentul in care se apasa ambreiajul, pentru a porni masina, se actioneaza rulmentul de presiune care apasa pe arcurile placii de presiune si indeparteaza placa de pe discul de ambreiaj. Astfel, motorul poate sa functioneze fara niciun fel de probleme.

Discul de ambreiaj are mai multe roluri, un altul fiind faptul ca amortizeaza vibratiile de motor printr-un set de arcuri. Amortizarea prin discul de ambreiaj are loc doar in momentul in care volanta este una simpla. In cazul volantei cu masa dubla, aceasta preia sarcina de amortizare.

Care sunt cauzele care duc la uzura discului de ambreiaj?

Exista mai multe cauze care grabesc uzura. Cea mai grava este condusul cu piciorul pe pedala de ambreiaj. Este un obicei pe care il au foarte multi soferi si care grabeste uzura discului. Rezultatele sunt foarte neplacute, masina incepand sa mearga mult mai greu, ca si cand s-ar urca o rampa, chiar daca drumul este cat se poate de plat.

O a doua cauza ce duce la uzura discului de ambreiaj este contaminarea cu ulei aparuta din cauza unei uzuri a arborelui cotit sau a motorului. Rezultatul este neplacut si consta in vibratii, in trepidatii si in patinari.

Este foarte dificil sa pui un diagnostic asupra ambreiajului, deoarece sunt foarte multe cauze ce pot duce la aceleasi simptome pe care le are si uzura discurilor. Este motivul pentru care, ori de cate ori simti o vibratie neplacuta sau o ingreunare a condusului, este bine sa treci pe la un service autorizat.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.052)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]