Ambreiajul, la fel ca multe alte piese auto, ajunge să se uzeze. Fetele discului de ambreiaj se uzeaza o data ce numărul de km creste iar uzura poate sa genereze o multime de alte probleme. Cel mai daunator element pentru discul de ambreiaj este sofatul in mediul urban, care necesita opriri isi porniri ce se suced rapid, asadar, majoritatea soferilor pot avea de suferit din aceasta cauza.

Ce este, de fapt, discul de ambreiaj?

Este o parte componenta a intregului sistem al ambreiajului, compus, alaturi de el, din volanta, placa de presiune si rulment de presiune. Pozitia sa este intre volanta si placa de presiune, cu mijlocul aflat pe axul de la cutia de viteze. Practic, discul de ambreiaj ia contact cu o multime de piese, ceea ce ii creste foarte mult importanta.

Functionarea discului de ambreiaj (https://www.autoatu.ro/disc-ambreiaj/ ) este foarte interesanta. Atunci cand motorul nu functioneaza, discul este presat de volanta si placa de presiune, in asa fel incat sa cupleze motorul la cutia de viteze si la roti. In momentul in care se apasa ambreiajul, pentru a porni masina, se actioneaza rulmentul de presiune care apasa pe arcurile placii de presiune si indeparteaza placa de pe discul de ambreiaj. Astfel, motorul poate sa functioneze fara niciun fel de probleme.

Discul de ambreiaj are mai multe roluri, un altul fiind faptul ca amortizeaza vibratiile de motor printr-un set de arcuri. Amortizarea prin discul de ambreiaj are loc doar in momentul in care volanta este una simpla. In cazul volantei cu masa dubla, aceasta preia sarcina de amortizare.

Care sunt cauzele care duc la uzura discului de ambreiaj?

Exista mai multe cauze care grabesc uzura. Cea mai grava este condusul cu piciorul pe pedala de ambreiaj. Este un obicei pe care il au foarte multi soferi si care grabeste uzura discului. Rezultatele sunt foarte neplacute, masina incepand sa mearga mult mai greu, ca si cand s-ar urca o rampa, chiar daca drumul este cat se poate de plat.

O a doua cauza ce duce la uzura discului de ambreiaj este contaminarea cu ulei aparuta din cauza unei uzuri a arborelui cotit sau a motorului. Rezultatul este neplacut si consta in vibratii, in trepidatii si in patinari.

Este foarte dificil sa pui un diagnostic asupra ambreiajului, deoarece sunt foarte multe cauze ce pot duce la aceleasi simptome pe care le are si uzura discurilor. Este motivul pentru care, ori de cate ori simti o vibratie neplacuta sau o ingreunare a condusului, este bine sa treci pe la un service autorizat.