Tehnologia recunoasterii faciale si tehnologia biometrica este utilizata din in ce in ce mai des in diferite domenii. De exemplu, platforma Facebook face mai usoara etichetarea prietenilor in poze utilizand tehnologia de recunoastere faciala. Anumite telefoane permit folosirea unei parole cu amprenta digitala pentru a debloca smartphone-ul. In afara de exemplele acestea, tehnologia de recunoastere faciala este, de asemenea, utilizat in cadrul unor agentii de aplicare a legilor. Cateva agentii de aplicare a legii au inceput sa utilizeze tehnologia de recunoastere faciala inca din anul 2013, si au inceput ca un proiect de dezvoltare si cercetare finantata de Institutul National al Justitiei.

Sistemul tactil de identificare (TACIDS) este format din 134 de dispozitive distribuite intre 67 de dispozitive pentru personalul de aplicare a legii certificate. Acum, exista 433 de dispozitive care circula intre 991 de dispozitive pentru personal. Dispozitivele sunt, de obicei, smartphone-uri sau tablete ce au acces la sistemul informational automatizat. Cand un ofiter crede ca cineva este o persoana infractoare sau in cazul in care el vrea sa stabileasca daca persoana respectiva reprezinta o persoana periculoasa, poate sa utlizeze aparatul de fotografiat pentru a face fotografii. Aceaste fotografii sunt apoi trimise catre Platforma de Recunoastere Faciala prin text. Platforma produce o linie de corespondente posibile pe baza unui algoritm biometric si i le trimite ofiterului pentru a le compara. Agentul de credite, recenzii, gama, selecteaza o pereche si le transmite catre serverul web pentru a pastra inregistrarile NVR individuale. Acest proces, in mod normal, dureaza cateva zile, dar poate fi accesat in cateva minute, datorita acestui sistem avansat. Preocuparile au fost ridicate de catre cetateni, axati in principal pe acordul pentru fotografii si problemele de confidentialitate. Cu toate acestea, in cazul in care, un ofiter suspecteaza un individ ca ar fi implicata intr-o crima, nu va fi nevoie sa ceara permisiunea. De asemenea, Asociatia Guvernelor, asigura ca fotografiile care sunt prezentata nu sunt stocate nicaieri.

Orice fotografie realizata pe diverse dispozitive trebuie sa fie stearsa, indiferent daca persoana a fost gasita vinovata sau nu. Mai mult decat atat, fotografiile sunt comparate doar cu baza de date ale serifului, asadar, daca o persoana nu a fost arestata, cazul nu exista este rezolvat. Serifii au acces la imagini ale persoanelor arestate si nu numai. In timp ce aceasta tehnologie este folosita de catre anumite departamente din Politie, orice agentie de aplicare a legii, are acces la acestea. Scopul principal al utilizarii acestui instrument este de a imbunatati tehnicile de politie in timp ce servesc si protejeaza oamenii. Care sunt gandurile tale cu privire la utilizarea acestei tehnologii care ajuta la aplicarea legii?