O tencuiala decorativa este un material pentru constructii cu principalul rol de a asigura suprafetelor un aspect estetic plavut. Un lucru foarte usor de remarcat este aspectul estetic diferit care se poate observa cu ochiul liber. De aici se poate remarca diferenta de forma dintre ele.

De asemenea aspectul poate sa fie foarte asemanator dar cu o privire mai atenta se poate observa o diferenta intre ele. Unele au un aspect de praf de piatra, altele un aspect zgariat, canelat. Aspectul poate sa fie asemanator dar la o provire atenta se poate observa o diferenta cu granulatia. Granulatiile pot sa varieze intre 0.5 mm pana la 3.5 mm.

Un aspect mai putin cunoscut este acela ca acestea se deosebesc din pucnt de vedere al calitati in fucnte de compozitia chimica pe care o au. In functie de compozitia se poate incadra in mai multe categorii.

Tencuielile minerale sunt acele tencuieli in compozitia intra ciment, pietricele din marmura, materiale si pot sa aiba unul din aspectele estetice.

Tencuiala acrilica este o tencuiala in componenta carora intra rasini acrilice, materiale de umplutura, marmura si pigmenti al caror aspect poate sa aiba formele mentionate mai sus. Spre deosebire de tencuielile minerale este o imbunatatire calitativa ale acesstora se datoreaza rasinilor care intra in componenta lor si le dau easticitate si le maresc gardul de hidrofobizare.

Tencuielile silicatice sunt tencuieli care contin rasini, materiale de umplutura, silicati, pietricele de marmura. Comparandu-le cu cele doua anterioare vom avea si aici o imbunatatire calitativa care se datoreaza silicatilor si rasinii si tencuielile silicatice ies in evidenta prin permeabilitate si de asemeeni prin rezistenta la muschi si la licheni. Faptul ca suntem pe locul 1 la permeabilitate se recomanda cu succes la fatadele termoizolate cu vada minerala.

Tencuielile siliconice sunt tencuieli in compozitia carora intra rasinile silicnoce, materialele de umplutura, pigemntii, pietricelele de marmura si de asemenea iau mai multe asepcte. Aceste tencuieli sunt varful de gama acestea fiind peremabile la vapori s sunt foarte rezistele ma ultraviolete si la conditii atmosferice extreme.