Cum sa elimini negativitatea de la locul de munca

de | dec. 1, 2014 | Afaceri, De Reținut, Recomandat

Negativitatea este ca un virus care, mai întâi, infectează o singură persoană și, ulterior, ajunge să se transmită și la alți oameni, alte grupuri, departamente și chiar organizații întregi, făcând, uneori, viața în cadrul acestora una nu foarte plăcută. De aceea, nu trebuie să-i permitem acesteia să se infiltreze în sânul nostru. Ea este la fel de periculoasă, de dăunătoare, ca un vampir pe care îl inviți la tine în casă. Se spune că, dacă faci asta, el îți va suge sângele și te va transforma într-o creatură asemănătoare lui.

Acesta este un foarte bun motiv să nu inviți un vampir în casa ta. Dacă nu-i acorzi permisiunea să-ți treacă pragul ușii, el nu va putea să-ți facă nici un rău. Eu, personal, nu știu ce să zic în legătură cu această legendă. Nu mi se pare plauzibilă nici chiar pentru un scenariu de film. Până la urmă, ce l-ar reține pe un vampir să nu te atace oriunde ai fi, inclusiv în propria-ți locuință? Mă rog, nu este cazul să discutăm despre asta acum. Să revenim la negativitate…

Deci, de ce nu este ea bună? Pentru că blochează atitudinea pozitivă, scade productivitate și moralul angajaților din firma sau compania respectivă și, în cele din urmă, direct sau indirect, este responsabilă pentru eșecul afacerii. Este foarte important ca ea să fie eliminată imediat încă din fașă, pentru a nu apuca să ia proporții. Dacă negativitatea sporește, va fi mai greu de controlat ulterior. Prin urmare, chiar dacă „negativitatea îți bate la ușă, nu ești obligat să-i deschizi” (amintește-ți ce spuneam mai devreme despre vampiri).

Sunt mulți factori care pot declanșa proliferarea unei atitudini negative în cadrul unei companii, printre aceștia numărându-se:

– plângerile/nemulțumirile constante ale angajaților;

– eșecul creșterii afacerii;

– problemele de autoritate;

– lipsa satisfacției oferite de locul de muncă;

– teama de a-ți pierde jobul;

– nemulțumirile legate de salariu

Combaterea negativității la locul de muncă este o adevărată provocare, dar este și un proces care trebuie făcut pentru asigurarea succesului și dezvoltării companiei. Așadar, iată câteva metode prin care se poate elimina negativitatea și se poate încuraja o atitudine pozitivă la serviciu.

1. Oferirea oportunităților de comunicare

Lipsa unei comunicări constante și sănătoase între toți cei care sunt implicați într-o companie, de la deținătorii acesteia și până la ultimul angajat, poate cauza apariția neîncrederii și a pesimismului. Se poate observa, deci, de ce este importantă conceperea unei platforme de comunicare prin care fiecare individ să-și poată exprima liber, fără opreliști, ideile, frustrările sau tensiunile care îl apasă, indiferent de sursa acestora.

2. Renunțarea la micromanagement

Poate că persoanele aflate la conducerea companiei doresc să se ocupe de fiecare problemă în parte prin micromanagement, dar nu întotdeauna aceasta este o strategie potrivită. Adesea, angajații pot fi frustrați și pot percepe acest lucru ca pe un vot de neîncredere pe care conducerea îl acordă lor. Un mediu de lucru de acest gen nu este deloc sănătos pentru angajat, din punct de vedere al moralului și performanțelor lui.

3. Creșterea și dezvoltarea

Monotonia slujbei de zi cu zi și încurajarea angajaților de a fi mai productivi și mai motivați se face prin oferirea unor oportunități de creștere și dezvoltare a carierelor lor. Nu cred că există vreo persoană în lumea aceasta care și-ar dori să rămână toată viața pe același post, fără să avanseze măcar o treaptă pe scara carierei lor!

4. Răsplata și recunoașterea meritelor

O altă modalitate prin care se pot motiva angajații pentru a fi mai productivi, este prin recompensarea și recunoașterea meritelor acestora în cadrul progresului făcut de companie. Atunci când un individ nu primește aceste două lucruri, el va fi nemulțumit și se va simți neapreciat. Unii oameni pot reacționa mai puțin negativ la acest lucru și pot da uitării repede astfel de întâmplări însă, în general, aproape nimeni nu vrea să fie „sărit din schemă” atunci când ar trebui să primească, pe drept cuvânt, meritat, laudele care i se cuvin.

Dacă se întâmplă asta, persoana în cauză poate reacționa foarte negativ și poate influența atmosfera din companie, făcându-i și pe alții să adopte o atitudine de nemulțumire.

5. Distracția

Activitățile distractive, petrecerile, ieșirile în oraș alături de colegi, toate acestea pot avea un impact pozitiv asupra angajaților. Astfel de evenimente îi fac pe aceștia să se mai destindă un pic și să mai uite de agitația de la birou. De asemenea, sunt și o oportunitate foarte bună de consolidare a relațiilor dintre angajați!

6. Rezolvarea problemelor personale

Atitudinea negativă a unui angajat poate fi cauza unor probleme personale cu care el se confruntă în viața lui. Un individ de acest fel tinde să-și afișeze nemulțumirile și la locul de muncă, transmițând mai departe frustrările sale, care pot fi „recepționate” de alți angajați și transformate într-o problemă și mai mare pentru firmă. Iată de ce este important ca o persoană care are o atitudine negativă pricinuită de problemele personale, să primească din timp ajutorul de care are nevoie pentru a și le rezolva.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]