Tehnologia de care a fost nevoie pentru a ajunge la masina secolului 21. Masina este primul nostru supercalculator personal. O masina autonoma cu capacitatea de a circula fara interventia unui sofer, este cu siguranta, o realizare importanta. Dar, aceasta nu este o realizare recenta. Masina este rezultatul multor incercari anterioare si numeroaselor tehnologii dezvoltate si imbunatatite de-a lungul istoriei automobilelor. In cea mai mare parte, scopul este de a imbunatati siguranta ocupantilor si de a-i asista si a face mai usoara si relaxanta conducerea. Primele incercari de automatizare a masinilor a inceput cu mult inainte, dar scopul nu era de a inlocui conducatorul auto, ci acela de a imbunatati siguranta si reducerea accidentelor prin inglobarea de viziune artificiala. Tehnologiile de asistenta a soferului si a pilotajului automat necesita platforme cu o aptitudini de calcul care sa aiba abilitatea sa proceseze datele in timp real de la mii de camere, senzori si radar, precum si date cartografice si de navigatie. Viteza este o tehnologie auto conceputa initial, sa functioneze pe cont propriu, fara a tine seama de celelalte sisteme ale masinii.

Viteza adaptata reuseste ca masina autonoma sa accelereze sau sa franeze singur pentru a adapta viteza in functie de trafic sau in functie de viteza altor masini. Controlul automat al vitezei este o tehnologie care devine din ce in mai sofisticata si folositoare atunci cand comunica cu alte sisteme prin intermediului vehiculului. Utilizarea camerelor la bordul vehiculului este destinat sa faciliteze manevrele de parcare. Aparatul foto este plasat de obicei in partea din spate pentru a ajuta la manevrele inverse. Adaugarea mai multor camere va acoperi intregul perimetru al vehiculului. In functie de numarul de camere, conducatorul auto va vedea o imagine a ceea ce este in spatele sau in jurul masinii. Incorporarea tehnologiei de recunoastere a imaginilor in calculatorul masinii, extinde posibilitatile acestor camere de supraveghere destinate initial pentru facilitarea parcarii.

Datorita tehnologiei, camerele pot vedea marcajele rutiere si alerteaza soferul in cazul in care depaseste viteza maxima. Senzorii de proximitate emit semnale sonore daca masina este aproape de un obstacol sau in cazul in care este in spatele peretelui de garaj. De asemenea, beneficiaza de un sistem de securitate capabil sa detecteze obstacolele de pe drum si avertizeaza imediat soferul printr-un senzor luminos in oglinda retrovizoare. In prezent, sistemul de recunoastere a imaginilor si este capabil sa detecteze si sa faca distinctie intre biciclisti, pietoni si vehicule sau alte obstacole posibile. Calculatorul vehiculului poate actiona asupra volanului si directiei prin utilizarea energiei electrice. Acest tip de servodirectie utilizeaza un motor electric care ajuta la reducerea consumului de combustibil si este capabil sa actioneze asupra directiei. Parcarea automata a fost printre primele automatizari incorporate la toate masinile in aproape toate segmentele. Dar mai ales, a fost inceputul unei serii de sisteme de securitate capabile sa evite accidentele. Conectarea masinii autonome la Internet sau la telefonul mobil, ofera informatii si exista posibilitatea ca masinile de pe sosea sa comunice intre ele in timp ce circula. Aceste informatii servesc la dezvoltarea sistemelor de cartografiere despre informatiile traficului. Pilotul automat Mercedes foloseste tehnologii de asistenta pentru automatizarea modului de conducere si adapteaza viteza in functie de trafic, opreste daca este necesar, schimba benzile.