O ferma de prepelite a devenit o afacere tot mai atractiva pentru cei care vor sa desfasoare o activitate pe cont propriu. Pentru ca presupune un capital destul de modest pentru a fi demarata, infiintarea unei astfel de ferme este la indemana multora.
Pentru inceput este necesar un spatiu adecvat, care poate furniza conditiile specifice dezvoltarii acestor pasari, conditii care tin de lumina, caldura si ventilatie. Apoi, desigur, se cere o anumita dotare, adica custi, pe categorii de varsta, hranitoare si adapatoare adecvate, furajele necesare si pasari mature sau pui de prepelita. Se poate incepe si cu oua de prepelita, atent selectionate, care vor fi clocite in incubatoare, in functie de preferintele si conditiile fermierului.
Pui de prepelita, crescuti in maternitati, pana la sapte zile
Custile destinate cresterii acestor pasari sunt de diferite tipuri, pentru categorii de varsta. Astfel, pentru pasarile mature, ouatoare, cutiile trebuie sa indeplineasca anumite criterii, ca si cele concepute pentru pui de prepelite. Asigurarea caldurii, luminii, umiditatii si a ventilatiei este unul dintre factorii care se iau in considerare atunci cand se achizitioneaza echipamentele, tinand cont ca aceste coordonate se schimba in functie de etapa de varsta. Apoi, alimentarea facila cu furaje si apa este un alt factor important, la fel ca si modul de colectare a oualor. Maternitatile sunt custi speciale unde sunt crescuti pui de prepelita din momentul cand ies din ou si pana la sapte zile.
Incubatorul, metoda de obtinere de pui de prepelita
Daca se porneste in aceasta afacere de la ideea obtinerii de pui de prepelita cu ajutorul incubatorului, trebuie stiut ca ouale destinate acestui scop trebuie selectate cu grija, pentru ca pasarile care se vor dezvolta din ele sa fie sanatoase si robuste. Se aleg oua cu coaja neciobita, si este important de stiut ca acestea nu se spala si nu se pastreaza la frigider, ci intr-o incapere racoroasa, pana la introducerea lor in incubator. Incubatia dureaza 16 zile, timp in care ouale se intorc de doua ori pe zi, mai putin in ultimele trei zile cand nu trebuie sa fie miscate. In primele doua saptamani temperatura trebuie sa fie de 35,5 grade C, iar umiditatea de 60%, dupa care, in ultimele zile, umiditatea trebuie sa fie de 80% pentru a se inmuia coaja oualor.
Hranirea adecvata este un factor decisiv pentru pui de prepelita
Calitatea oualor de prepelita este in concordanta cu calitatea hranei pasarilor care au livrat ouale respective. De aceea, nutritia lor, inca din stadiul de pui de prepelita de pe www.jumatatedepret.ro , este foarte importanta pentru un crescator de pasari. La noi, hrana pentru care opteaza majoritatea fermierilor o reprezinta furajele uscate. Multi apeleaza la o alimentatie bogata in proteine pentru a creste productia de oua, dar este necesar si un aport de fosfor si calciu, mai ales pe timpul verii. Insa prepelitele pot fi hranite ca si gainile, in plus li se poate adauga lapte praf sau praf de soia.
Comentarii Recente