Navighează Prin...

Viza Schengen, documentul care asigura acces usor in interiorul spatiului Schengen

Viza SchenghenOdata cu eliminarea frontierelor interne si consolidarea controlului extern, a aparut si necesitatea de a se crea un document care sa poata oferi posibilitatea de acces usor in interiorul spatiului Schengen cetatenilor care proveneau din state ce nu faceau parte din Uniunea Europeana. Asadar, odata cu eliminarea frontierelor interne, a luat nastere Viza Schengen.

Viza are rolul de a facilita calatoria persoanelor ce provin din tarile terte in cele 26 de state care au semnat Acordul Schengen, dar sa si ofere, de asemenea, informatii clare pentru statele semnatare, in ceea ce priveste persoanele care calatoresc pe teritoriul lor, prin intermediul Sistemului de Informatii Schengen (SIS).

Viza este valabila 180 de zile, dar posibilitatea de a locui in acest spatiu este limitata la 90 de zile pentru vize turistice sau de afaceri, titularul fiind capabil in orice moment sa circule prin teritoriu in cadrul termenului de valabilitate de 180 de zile, dar numarul de zile de sedere in zona nu trebuie sa depaseasca 90 de zile. Viza este necesara pentru orice cetatean al unui stat tert, dar in cazul in care un cetatean al unui stat care este parte a Acordului Schengen doreste sa lucreze intr-un alt stat sau teritoriu sau de a avea o afacere, este necesar un alt tip de viza pentru a efectua acest tip de activitate sau de a fi angajat. In momentul de fata, exista sapte tipuri de vize, care pot fi acordate resortisantilor tarilor terte, clasificate dupa cum urmeaza:

   Viza A: viza air cover – Acest tip de viza este necesara cetatenilor care trec prin zona de tranzit international a unui aeroport in timp ce schimba avionului la o escala. Aceasta este o exceptie de la dreptul de a circula liber;

   Viza B: viza de tranzit – Aceasta viza este necesara resortisantilor tarilor terte care calatoresc dintr-un stat non-Schengen la altul, apoi la zona Schengen. O calatorie nu poate depasi un maximum de 5 zile;

   Viza C: viza de resedinta – Aceasta viza da titularului posibilitatea de a calatori ori de cate ori vrea si de a locui in orice stat din spatiul Schengen pentru o perioada de maximum 90 de zile intr-o perioada de valabilitate de 180 de zile;

   Viza D: viza nationala de sedere – Aceasta viza confera titularului posibilitatea de a intra pe teritoriul statului pe care i-a acordat viza in termen de maximum 5 zile si numai dupa aceea primeste un titlu de sedere in acest stat, poate calatori liber in alte state Schengen;

   Viza D+C: combina caracteristici de viza nationala cu cele de viza de resedinta. Da titularului posibilitatea de a intra in tara care a acordat viza D, dar, de asemenea, ii ofera posibilitatea de a calatori pe teritoriul oricarui alt stat, ca titular al vizei C;

  Viza FTD, FRTD: aceste tipuri de vize sunt acordate numai in tara de tranzit (FTD), sau in tranzit feroviar (FRTD) si numai in cazul in care calatoria are loc din Federatia Rusa spre regiunea Kaliningrad;

Romania acorda urmatoarele tipuri de vize:

  1. Viza de tranzit aeroportuar (simbol A)
  2. Viza de tranzit (simbol B)
  3. Viza de scurta sedere (simbol C)
  4. Viza de lunga sedere (simbol D)

Pentru a obtine o viza Schengen, un cetatean, indiferent de statul din care provine, trebuie sa treaca prin urmatoarele etape:

– trebuie sa precizeze care este statul pe care doreste sa-l tranziteze sau in care vrea sa stabileasca; 

– trebuie sa faca o cerere la consulatul sau ambasada statului in care vrea sa mearga. In cazul in care statul nu are o ambasada sau consulat in tara sa de origine, el va trebui sa trimita o cerere la consulatul sau ambasada unui stat vecin care are o astfel de institutie;

 – trebuie sa prezinte cererea de viza personal; cereri trimise de catre terte parti nu sunt acceptate. In cerere, acesta trebuie sa specifice scopul si durata vizitei, de asemenea, el trebuie sa ofere garantii ca dispune de suficiente resurse financiare pentru a se sprijini pe parcursul perioadei de vizita, si ca are suficienti bani pentru a plati un loc de resedinta precum si pentru a fi capabil sa se intoarca in tara sa de origine dupa perioada de sedere.

Toate aceste explicatii trebuie sa fie date de catre solicitant in persoana in fata angajatului consulatului sau ambasadei.

Viza Schengen se aplica pe pasaportul solicitantului, impreuna cu specificatiile necesare pentru identificarea tipului de viza acordat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.