Reguli privind informarea creditorilor si dreptul de acces al acestora

de | apr. 14, 2016 | Sfaturi in afaceri, Afaceri

Drepturile creditorilorRegulamentul Uniunii Europene garanteaza informarea creditorilor si posibilitatea acestora de inregistrare a cererilor de admitere a creantelor. In acest scop, el stabileste reguli uniforme de drept substantial privind dreptul de inregistrare a cererilor de admitere a creantelor, continutul cererii si limba in care trebuie facute.

Regulamentul este aplicabil aspectelor intracomunitare ale procedurilor de insolventa. In consecinta, prevederile sale vor fi aplicabile creditorilor al caror sediu statutar, (domiciliu profesional sau resedinta, dupa caz), este un alt stat decat cel de deschidere a procedurii. Drepturile creditorilor situati in statul de deschidere vor fi guvernate de dreptul national, iar cele ale creditorilor situati in state extracomunitare determinate de sistemul de drept international privat al statului de deschidere.

Deschiderea unei proceduri colective intereseaza toti creditorii debitorului insolvent atat pe cei rezidenti in statul de deschidere, cat si pe cei rezidenti in strainatate. Acesti creditori sunt numiti creditori straini, desi nationalitatea acestora nu are importanta asupra  drepturilor lor. Acesti creditori sunt dezavantajati de facto prin mai multe obstacole: teritorialitatea masurilor de publicitate legala, departarea, diferentele de limba, ignorarea regulilor procedurale locale.

Pentru a contrabalansa aceste inconveniente, Regulamentul introduce mai multe reguli, aplicabile oricarei proceduri, fie ea cu caracter international sau nu, deschisa la centrul principalelor interese ale debitorului sau in privinta unuia din sediile sale, fie ca tinde la redresarea sau la lichidarea intreprinderii, in scopul de a compensa dezavantajele evocate si de a stabili o egalitate reala a creditorilor.

Aceste dispozitii privesc deopotriva informarea creditorilor rezidenti in strainatate si exprimarea drepturilor lor, dupa cum urmeaza:

1) Orice creditor poate sa isi inregistreze cererea de admitere a creantelor sale in cadrul procedurii principale si al oricarei proceduri secundare. Regulamentul consacra astfel principiul nediscriminarii in materia dreptului de acces al creditorilor la oricare dintre proceduri. Acest principiu se aplica inclusiv autoritatilor fiscale si organismelor de securitate sociala (pct. 21 din Preambul).

Regulamentul prevede, de asemenea, continutul cererii de admitere a creantei si limba in care aceasta va fi redactata.

2) Din momentul deschiderii procedurii de insolventa intr-un stat, instanta competenta din acel stat sau, dupa caz, sindicul ii va informa neintarziat pe creditorii cunoscuti care domiciliaza, locuiesc statornic sau isi au stabilit sediul in celelalte state despre deschiderea procedurii de insolventa. Aceasta informare va fi realizata prin transmiterea unei notificari individuale.:

3) Sindicii desemnati in procedura principala si in cele secundare vor „inregistra cererile de admitere a creantelor care fusesera inregistrate in cadrul procedurii in care au fost desemnati sa actioneze, in masura in care aceasta inregistrare este utila creditorilor din procedurile in care au fost desemnati si sub rezerva dreptului creditorilor de a depune sau de a retrage inregistrarea cererilor de admitere a creantelor, daca legea aplicabila da acest drept”.

4) Regulamentul prevede, in art. 20 alin. 2, regula deducerii dividendului obtinut. Astfel, creditorul care, ulterior deschiderii procedurii mentionate la art. 3 alin. 1 prin orice mijloc, mai ales prin “executarea bunurilor debitorului situate pe teritoriul unui stat contractant, satisfacerea, in tot sau in parte, a creantei sale trebuie sa restituie sindicului valoarea obtinuta”.

5) In conditiile in care “lichidarea bunurilor din cadrul procedurii secundare permite satisfacerea creantelor admise in acea procedura, sindicul din procedura secundara va transfera surplusul de bunuri catre omologul sau din procedura principala”. Se consacra un asa zis drept la surplus al procedurii principale.

6) In modalitatile stabilite de fiecare stat in parte, sindicul poate sa solicite ca o anumita notificare ce priveste hotararea de deschidere a procedurii de insolventa dar si pe cea de desemnare daca este cazul.

Notificarea trebuie sa indice persoana sindicului desemnat si precizeaza daca norma de competenta aplicata este cea prevazuta la art. 3 alin. 1 sau, dupa alin. 2. “In masura in care, in statele pe teritoriul carora debitorul are un sediu, publicarea unei astfel de notificari este obligatorie, sindicul sau orice alta autoritate, imputernicita in acest sens in statul in care procedura mentionata la art. 3 alin. 1 a fost deschisa, este obligat sa intreprinda masurile necesare pentru efectuarea publicitatii”.

7) Sindicul are dreptul sa solicite inscrierea unei mentiuni cu privire la hotararea de deschidere a procedurii prevazute la art. 3 alin. 1 “in cartea funciara, registrul comertului si in orice registru public pastrat in celelalte state”. In statele in care inscrierea unei astfel de mentiuni este obligatorie, sindicul sau o autoritate imputernicita in acest scop in statul in care procedura prevazuta la art. 3 alin. 1 a fost deschisa este obligata sa intreprinda masurile necesare pentru inscrierea mentiunii respective.

 

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]