Utile atat pentru a alimenta cu apa consumatorii cat si pentru a iriga terenurile cultivate, aceste dispozitive, numite pompe de apa, deservesc in orice anotimp. Ele transporta apa din fantani, lacuri si puturi spre consumatori, dar pot foarte bine deseca unele constructii subterane inundate in perioadele foarte ploioase.
Structura lor este extrem de simpla, sunt alcatuite dintr-o carcasa, pompa propriu-zisa si un motor electric. Ca principiu de functionare, fantele de aspirare absorb apa, care, prin intermediul unitatii de pompare este trimisa catre destinatie, fie consumatori, fie terenuri agricole.
Pompa de apa, tipuri si proprietati
Daca am vrea sa le clasificam, aceste dispozitive se impart in doua categorii: de suprafata si submersibile. A doua categorie functioneaza doar cand sunt scufundate in apa pe care trebuie sa o absoarba pentru a fi pompata. Daca vrem sa achizitionam o pompa de suprafata mai intai vom determina care este adancimea maxima de aspiratie. Pompa centrifugala are o adancime de aspiratie de maximum 9 m, iar daca alimentarea este pe verticala este necesara si o anumita presiune. De exemplu, pentru o coloana de 10 m pe verticala avem nevoie de presiune de 1 bar. Pentru o alimentare pe orizontala, este necesara o presiune de 1 bar pentru 100 m.
Pompa de apa cu ejector este folosita pentru aspirarea apei de la o adancime mai mare de 9 m.
Ce este pompa de apa submersibila
Aceasta pompa este folosita indeosebi la evacuarea apei din locurile unde nu ar trebui sa fie, adica din pivnite si subsoluri, atunci cand au loc inundatii. Sunt doi factori care se iau in calcul atunci cand se achizitioneaza o pompa de apa submersibila: inaltimea de pompare si debitul de apa. De obicei, se cumpara o pompa mai puternica decat este necesar, pentru a nu functiona la sarcina maxima. Aceste pompe sunt la randul lor de mai multe feluri, pentru apa murdara sau pentru apa curata. Daca apa murdara este plina de reziduuri, este indicata folosirea pompei cu tocator. Ca si la pompele de suprafata, se au in vedere anumite specificatii tehnice inainte de achizitionare, cum ar fi adancimea maxima suportata, debitul sau puterea nominala a pompei.
Probleme de functionare, la pompe de apa submersibile
In functionarea unei pompe de apa submersibile pot interveni diferite probleme, daca sunt descoperite si remediate, procesul de pompare poate continua cu aceeasi eficienta. Daca presiunea apei este scazuta, trebuie curatate conductele, uneori este necesara chiar forarea unui alt put. In cazul in care porneste si se opreste prea des, trebuie reglata presiunea din perna de aer. Desigur, trebuie avut in vedere inca de la inceput care este cantitatea de apa pe care trebuie s-o pompeze, pentru a alege tipul potrivit nevoilor respective, deoarece, in cazul in care cantitatea de apa livrata este insuficienta inseamna ca pompa de apa folosita are o capacitate prea mica si va trebui achizitionata o alta, la capacitatea de care este nevoie. De aceea este bine sa se stie caracteristicile fiecarui tip, pentru a face alegerea corecta.
Comentarii Recente