Gradinita reprezinta un prgram de clasa, care este format din copii cu varste intre trei si sapte ani. In ultimii ani oferta educationala s-a diversificat, o data cu aparitia si dezvoltarea gradinitelor din sistemul privat. Prin urmare, la aceste gradinite pot fi inscrisi chiar si copiii mai mici (de exemplu de 2 ani). Se formeaza grupe mici iar educatoarea poate lucra cu ei mult mai eficient.

Si in ceea ce priveste programele educationale exista o diversitate. In functie de sistemul scolar, programele pot varia de la o tara la alta.

Pentru majoritatea copiilor mersul la gradinita reprezinta primul pas spre dezvoltarea abilitatilor sociale si integrarea intr-un grup, fara mama si fara tata. Cele mai multe gradinite urmaresc obiective de insusire a abilitatilor sociale, dezvoltarea stimei de sine si capacitatea de dezvoltare academica a unui copil.

A existat o gradinita in Watertowen, Wisconsin, infiintata de Margarethe Schurz in 1856. Elizabeth Peabody a infiintat de asemenea o gradinita in Boston in 1873. Dar prima gradinita din lume a fost infiintata de un barbat pe nume Friedrich Froebel. Acesta era supranumit „tatal gradinitelor” pentru ca a pus bazele primei gradinite in Germania in 1837. In gradinita sa s-au dezvoltat mai multe teorii de dezvoltare si practici care sunt inca utilizate azi in multe sali de clasa de gradinita. Potrivit ideilor sale, copiii trebuiau sa aiba timp de joaca, in scopul de a invata. Gradinita ar trebui sa fie un loc in care copiii sa creasca frumos si sa invete din interactiunea sociala cu alti copii.

Friedrich Froebel a scris o carte bazata pe teroriile si practicile sale in ceea ce priveste mediul oferit de gradinita. Cartea sa a fost arsa de catre comunitatea germana. Asta pentru ca oamenii nu credeau ca micutii pot invata in timp ce se joaca. Oamenii considerau ideile si teoriile lui Friedrich Froebel de-a dreptul scandaloase.

Prima gradinita a fost infiintata pentru a-i ajuta pe copiii saraci si pe cei cu nevoi speciale. Multe gradinite aveau roluri mai degraba filantropice, pentru ajutarea familiilor sarace. Aceste gradinite subliniau jocul sistematic in filozofia lui Froebel. Prin joc sistematic copiii sunt ajutati sa invete sa analizeze, sa emita judecati, sa imparta si sa rezolve probleme.

Mai tarziu, gradinitele s-au bucurat de un sprijin mai mare din partea institutiilor de stat. Oamenii au inceput sa constientizeze mai bine importanta gradinitelor. Dovada, ca azi gradinitele s-au dezvoltat enorm si ofera copiilor adevarate oportunitati de invatare, joaca si dezvoltare multilaterala.

Daca vreti sa va inscrieti copilul la o gradinita particulara buna va asteptam pe simsala.ro