Trimiterea unei persoane apropiate, a unui parinte sau a unui prieten intr-un camin de batrani nu este niciodata usor, tranzitia poate crea o serie de impedimente iar acomodarea poate cauza de asemenea o serie de probleme. Pe de alta parte exista si ingrijorarea privind siguranta sa sau de a renunta la independenta sa. In cele din urma decizia cea mai buna va poate oferi confortul si alinarea de care aveti nevoie, dar pentru acest lucru trebuie efectuata o investigatie corespunzatoare. Evaluati abilitatile persoanei care considerati ca are nevoie de serviciile unui camin de batrani, consultati un specialist, medic de specialitate sau psiholog. De asemenea puteti sa luati in considerare si alte resurse de ingrijire la domiciliu sau sa consultati si serviciile pe care statul vi le poate pune la dispozitie intr-o astfel de situatie pentru a-i permite sa locuiasca acasa pentru o perioada mai lunga de timp.

Neglijarea ingrijirii personale

Daca persoana respectiva nu se mai poate ingriji singura, neglijand igiena personala, intretinerea alimentara sau modul in care se imbraca atunci cand sunteti in vizita, atunci cel mai probabil serviciile unui azil de batrani sunt cele mai recomandate. Aceste detalii pot fi observate cu usurinta la domiciliul persoanei respective printr-o analiza rapida asupra frgiderului, a tipului de mancare pe care o consuma, curatenia din locatia s.a.m.d.

Problemele de sanatate mintala si psihica

Cel mai multi dintre varstnici necesita o supraveghere medicala sau sufera de anumite boli pentru care sunt administrate o serie de medicamente. Analizati daca vizitele la medic se desfasoara corespunzator, daca medicamentele sunt consumate conform recomandarilor medicale si la programul stabilit de acesta. Multi batrani uita sa isi ia medicamentele regulat sau in cantitatea recomandata, lucru care le poate afecta atat sanatatea fizica cat si psihica. Semnele de confuzie, de izolare sau de depresie constituie o recomandare imediata catre serviciile unui camin de batrani. Nu in ultimul rand daca anumite taxe nu sunt platite la timp sau daca uita sa fi platit anumite impozite, poate reprezenta de asemenea o problema de ordin mental.

In cazul unui batran, trebuie sa ii fie analizate eventualele vanatai datorate cazaturilor sau loviturilor, de asemenea daca micile reperatii din casa nu sunt rezolvate asa cum erau odata sau deloc, poate reprezenta un incovenient. Trebuie sa luati in consderare si cat de receptiv sau cum se poate descurca persoana respectiva intr-o situatie critica, precum spargerea unei tevi de alimentare cu apa, o pana de curent sau in cazul unei furtuni sau un cutremur. De asemenea analizati capabilitatea de a utiliza transportul in comun sau de deplasare pentru cumparaturi si alte necesitati.

Optiuni de ajutor profesional pentru un batran

Multi batrani cand sunt pusi in situatia de a se muta intr-un azil de batrani neaga ca ar avea nevoie de o asemenea asistenta, de aceea cea mai buna solutie este o analiza completa pentru abilitatile fizice si psihice din partea unui medic specialist. Analizati cu atentie rezultatele medicale si cereti opinia medicului, eventual daca problema este una strict de alimentatie, angajarea unei persoane care sa ii furnizeze o alimentatie corecta o poate ajuta sa ramana la domiciliul sau. In functie de starea generala de sanatate a respectivei persoane se poate lua decizia de anagajare a unei persoane care sa ofere servicii de ingrijire la domiciliu sau sa incepeti cautarea unui azil de batrani in zona dvs. care sa ii poata oferi toate cele necesare.