jafIn ultimii ani numarul furturilor din apartamente a crecut in maniera exponentiala, datorita si crizei economice prin care trece intreaga Europa. In fiecare zi, la televizor si in ziare vedem stiri despre case jefuite si, uneori chiar, persoane agresate sau chiar ucise in cursul acestor actiuni. Acest articol va incerca sa furnizeze cateva indicatii utile despre cum putem asigura casa noastra impotriva hotilor.

Pentru cei care locuiesc in blocuri de locuinte este fundamental sa inchida usa externa de acces de fiecare data cand intra sau ies, pe langa faptul ca nu trebuie sa deschida la interfon fara a se asigura inainte de identitatea persoanei care a sunat. Foarte utila ar fi in aceste cazuri si prezenta de interfoane video in apartamente. Daca este posibil, propune celorlalti proprietari din imobil sa contribuie la montarea de camere cu circuit inchis care vor supraveghea zonele de la intrare in orice moment al zilei, acestea constituind un factor de intimidare foarte valid pentru hoti.

In cazul in care locuiesti la parter ar fi de preferat sa montezi gratii externe de fier la ferestre, mai ales daca acestea dau in strada.

Se pot lua masuri si in interiorul casei, pentru a evita furnizarea de indicatii utile hotilor. De exemplu, nu lipi pe chei biletele indicatoare cu numele si adresa si aminteste-ti sa pastrezi documentele strict personale intr-un seif sau intr-un loc ascuns si eventual pastreaza copii intr-un alt loc.

Daca in seif sunt prezente bijuterii de valoare, este util sa le fotografiezi in asa fel incat, in caz de furt, sa poti furniza informatii precise politiei, facilitand astfel cercetarile ulterioare.

Evita sa lasi biletele in exterior care sa contina fraze cu potential periculos daca sunt citite de straini (de pilda sa scrii unui vecin ca ai iesit pentru cateva minute dar te intorci imediat) si sa lasi cheia sub presul de la intrare sau in locuri apropiate.

In ceea ce priveste usile de intrare in apartamente sau in case, candva usile blindate erau considerate invulnerabile, insa astazi, cu pregatirea si profesionalitatea hotilor, acestea au devenit foarte vulnerabile. Mainile experte pot schimba cilindrul incuietorii fara a face nici un zgomot. Este posibil, insa a schimba broasca usii cu una anti bormasina sau se pot monta lanturi interioare.

O alternativa este aceea de a adauga o broasca centrale la usa (depinde si de modelul de usa care se detine pentru ca nu se poate face pe toate modelele).

Foarte in voga este si zavorul intern antiefractie care, pe langa celelalte, are avantajul ca poate fi aplicat si la ferestre si la usile-fereastra. In acest caz, chiar daca hotii reusesc sa distruga broasca de la usa, zavorul va impiedica accesul in casa.

In caz ca pleci in vacanta, in zilele precedente furnizeaza aceasta informatie numai persoanelor de incredere, lasa numarul de telefon vecinilor care te-ar putea informa cu privire la eventuale probleme si, daca este posibil, lasa-le o legatura de chei pentru a putea face vizite periodice in casa.

Inainte de a iesi, pe langa faptul ca te vei asigura de inchiderea usilor si de instalarea eventualelor alarme, blocheaza ferestrele cu incuietoarele lor si blocheaza obloanele. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre alarme si mai ales despre supravegherea video, click aici!