Atunci cand vine vorba despre alimentatia la caini trebuie sa acordam o atentie deosebita pentru a putea sa ii avem sanatosi si fericiti. Printre altele un caine fericit si sanatos inseamna ca este hranit in mod corespunzator. Iar aici, in acest caz, toate greselile alimentare si igiena necorespunzatoare pot duce la probleme grave de sanatate.

Alimentatia corespunzatoare

Pentru a putea stabili cu exactitate daca mancarea caini este corespunzatoare trebuie sa tineti cont de anumite aspecte. In general, cantitatea de hrana se stabileste in functie de greutatea lui. Un caine care are greutatea cuprinsa intre 6 – 10 kg necesarul zilnic este de 450 – 650 de grame. Pentru ca o masa sa poata fi considerata sanatoasa trebuie sa contina mancare caini complexa si completa formata din carne si legume. Trebuie sa evitati in special carnea de porc indiferent daca aceasta este fiarta sau cruda. Mai ales femelelor este indicat sa introduceti in alimentatia lor patrunjel crud tocat care elimina riscul de gestatie falsa.

Pentru a contribui si mai mult la o stare de sanatate cat mai buna este recomandat sa le dati cainilor de doua trei ori pe saptamana cate un ou, amestecand galbenusul crud in mancarea caini pe care o serviti la masa.

Recomandari

Intrucat se stie ca animalutele sunt in stare sa inghita mancarea pe nemestecate, va recomandam sa le maruntiti bine inainte de a le pune in castron. Aceasta problema dispare in momentul in care mancarea caini este cumparata de la magazin intrucat acestea sunt perfect dozate si fabricate in mod corespunzator.

Mancarea caini nu trebuie sa fie nici rece nici fierbite, temperatura corespunzatoare fiind una calduta sub forma de pasta semilichida.

Vasul in care puneti mancarea catelului trebuie sa fie numai al lui si sa il curatati dupa fiecare masa pentru a evita formarea de bacterii. De asemenea nu lasati mancarea in castron de pe o zi pe alta. In functie de rasa un caine poate avea anumite sensibilitati si, inainte de a alege o rasa de caini este bine sa cititi despre ei cat mai multe informatii intrucat va pot ajuta mult mai ales in stabilirea unei alimentatii corecte.

Nu lasati cainele sa accepte mancare de la alti oameni intrucat acest obicei nu este deloc unul benefic pe termen lung. Iubirea nu o veti arata prin a le oferi portii suplimentare de mancare intrucat acest obicei duce la obezitate si la problemele aferente hranirii excesive.

Concluzii

In functie de rasa se stabileste si cantitatea de mancare caini necesara dar si multe aspecte importante, asadar indiferent daca aveti un caine de rasa sau un metis este foarte important sa respectati regulile de alimentatie specifice pentru a avea o stare de sanatate echilibrata.

In concluzie, pentru a avea un catel sanatos si care mananca in mod corespunzator trebuie sa respectati anumite reguli chiar daca nu veti putea rezista privirilor lui rugatori mai ales atunci cand va aflati la masa si cerseste mancare. Aceste reguli nu sunt create pentru ca animalutul sa aiba o viata stricta ci pentru propriul bine si sa aiba o mancare caini adecvata si o stare de sanatate pe masura.