Cauciucuri de iarna, tractiune integrala, lanturi de zapada: tehnologia ajuta. Dar cand inaintam pe zapada, aderenta este intotdeauna scazuta. Iar daca derapam apar problemele.

Respectati distanta de siguranta- strazile inzapezite necesita mai multa prudenta, chiar si atunci cand masina este dotata cu cauciucuri de iarna. Daca nu este dotata, avem o problema: cauciucurile de vara ale masinii vor face dificila chiar si cea mai simpla deplasare, iar ABS si ESP sunt inutile daca rotile nu au un bun contact cu solul. Cand se sofeaza in aceste conditii, va fi nevoie sa inaintam la pasul unui om si sa multiplicam cu cinci distanta de siguranta.

Nu fiti niciodata prea siguri- Chiar si cu lanturile montate este nevoie de multa atentie. In cazurile de urgenta sunt foarte oportune, dar (daca sunt montate numai pe rotile tractoare) tractiunea pe care o asigura ne face sa uitam ca masina in curba este dezechilibrata. Montandu-le pe partea din fata lasam spatele liber sa „danseze”; aplicate pe partea din spate riscam ca in curbe sa mergem tot inainte. Si sa nu credeti ca un 4X4 face minuni: fata de masinile „normale” accelereaza mai bine, dar curbele si franarile necesita multa atentie.

Inainte de a porni la drum, asigurati-va cea mai buna vizibilitate posibila, inlaturand zapada de pe faruri, parbrize si geamuri. Folositi manusi si un raclete, fara sa actionati stergatoarele: posibil ca gerul sa le fi lipit pe parbriz. Ajutati-va mai de graba pornind motorul, folosind aerul cald indreptat catre parbriz si activand luneta termica.

janta.ro%20

Cu a doua e mai bine decat cu prima- daca suprafata vi se pare foarte alunecoasa, incercati sa porniti in a doua treapta de viteza, pentru a ajuta sa dozam puterea si „jucati-va”cu acceleratia si ambreajul pentru a va pune in miscare.

Atunci cand utilajele de dezapezire lipsesc sau cand astfaltul nu a fost curatat bine, in noaptea precedenta a plouat , iar carosabilul este acoperit cu polei, conditiile vor fi si mai dificile. Daca alte vehicule au creat santuri profunde, ne convine sa lasam masina sa le urmeze, fara a tine volanul prea rigid, dar fiind atenti la eventualele corectii. O mare atentie este necesara daca conduceti masini sport, cu garda mai coborata la sol deoarece riscati sa ramaneti suspendati sau sa pierdeti controlul masinii.

O maxima delicatete la actionarea volanului si a acceleratiei sunt necesare cand un strat de gheata acopera asfaltul; atentie mai ales in coborari. In linie dreapta, daca nu va urmeaza nimeni, incercati sa franati: va veti face o idee cu privire la aderenta disponibila, inainte de a avea nevoie. In caz de urgenta, daca automobilul nu franeaza, puteti sa profitati de zidul de zapada de pe marginea carosabilului.

Pentru accesoriile necesare pe timp de iarna, precum lanturile pentru zapada, sunt disponibile magazine cu piese auto online, unde puteti gasi o gama larga de produse pentru toate buzunarele. Este bine sa va orientatispre magazinele dedicate anumitor branduri de masini. Spre exemplu, sa achizitionati piese auto Ford din magazine destinate brandului Ford, deoarece aveti garantia unor piese de buna calitate.

janta.ro%20