Make-up și Hair-styling: ocupație sau carieră?

de | oct. 14, 2015 | Fashion

Câte fete nu au visat să aibă propriul salon de înfrumusețare? Astăzi, domeniul înfrumusețării (Beauty) este mai dezvoltat decât oricând. Dar ocupația de machior a fost introdusă în România abia în 2004, în Nomenclatorul calificărilor pentru care se pot organiza programe finalizate cu certificate de calificare. De atunci au apărut zeci de școli de make-up și hair-styling și serviciile în acest domeniu s-au multiplicat și au devenit foarte importante, în special pentru lumea modei, a filmului, a televiziunii și a artiștilor în general.Dar este ocupația de machior sau hair-stylist o simplă ocupație sau o artă care poate deveni o carieră serioasă? Aflați ce înseamnă să ai o asemenea meserie în România, cum poți ajunge să lucrezi cu oameni de top din industrie, care sunt oportunitățile de dezvoltare, avantajele și dezavantajele acestui domeniu.

Context

Un make-up artist priceput ar putea lucra astăzi într-un salon de cosmetică, într-un teatru sau o televiziune, dar şi pe cont propriu. Câştigurile financiare depind de mulți factori, în special de talentul și munca investită zilnic în construirea acestui drum. Un make-up artist profesionist poate câștiga și până la 1 000 EUR pe zi, însă până la acest punct, investiția inițială în produse, cursuri de calificare și experiență poate dura între 2 și 5 ani. De exemplu, “la un salon mediu, bine poziţionat, un frizer câştigă minim 15% din valoarea serviciului. Un frizer sau un coafor stilist poate să ajungă la bacşişuri de 3.000 lei într-o lună cu un aport de 8-10 ore pe zi”, a spus Sorin Stratulat, fondator Beauty District. Conform Euromonitor Internațional, piața românească a produselor cosmetice și de îngrijire este în creștere, estimarea anuală a cifrei de afaceri în 2012 pentru acest sector fiind de 620 milioane EUR în 2012. Deși nu există un studiu privind numărul persoanelor care lucrează în acest domeniu pe piața națională, țara noastră este un motor de creștere pentru industria cosmetică din Europa Centrală, prin urmare și serviciile de pe această piață sunt tot mai cerute.Deși există sute de cursuri de calificare și școli specializate, numărul profesioniștilor care se remarcă în make-up sau hair-styling este foarte mic, tocmai pentru că amprenta (brandul) se construiește greu și presupune o perioadă îndelungată marcată de răbdare, perseverență, formare și, mai ales talent. Cu alte cuvinte, make-up-ul și hair-styling-ul pot fi ocupații onorabile, însă pot devenit cariere adevărate pentru cei mai buni de pe piață.

Profilul job-ului

Meseria de make-up artist sau hair-stylist nu este așa simplă precum pare la prima vedere pentru că, pe lângă îndemânare, presupune şi simţ artistic. Cine o practică, trebuie să aibă simţul esteticului şi să fie creativ, să stăpânească bine cunoştinţele în cromatică, pentru a ști care sunt nuanțele potrivite în funcție de culoarea ochilor sau a fizionomiei și să cunoască tehnici de tuns, fiind la curent permanent cu noile tendințe în lumea modei. Machiorii care lucrează în lumea filmului sau a televiziunii trebuie să lucreze cu diverse tehnici, în funcție de personajul pe care trebuie să îl contureze prin machiaj. Un make-up artist bun ar trebui să fie și un fin observator, să fie atent la detalii, să comunice bine cu ceilalți, să aibă răbdare și să fie pasionat de arta frumosului. Diferența între un frizer și un hair-stylist este că, în timp ce primul se ocupă doar cu tunsul și bărbieritul, cel de-al doilea improvizează, recomandă, aduce alte perspective și vine cu tunsori noi, adaptate nevoile clienților. Pe scurt, profesioniștii care lucrează în industria frumuseții sunt un fel de magicieni: pot scoate la iveală frumosul pe fața oricărei persoane prin tehnică și talent.

Cum ajung make-up/hair-styling artist?

Există multe școli profesionale sau post-liceale care asigură cursuri de calificare și perfecționare în cosmetică, coafură sau machiaj, dar cele mai bune lecții le poți învăța de la profesioniști care au mai mulți ani de experiență pe piață, precum:

  • Alexandru Abagiu, make-up artist oficial L’Oreal Paris. Alexandru și-a început cariera plecând de la pasiunea sa pentru pictură și a urmat cursurile de inițiere în arta machiajului la Channel. A făcut parte mai mulți ani din echipa de make-up artiști a festivalului de film de la Cannes, lucrând cu vedete pentru Angelina Jolie, Angelina Jolie, Jane Fonda sau Eva Longoria.
  • Dana Argeșan a fost, make-up artist oficial L’Oreal Paris. După ce a absolvit liceul, a câștigat bani din modelling, urmând apoi cursurile școlii de machiak Jean Pierre Fleurimon din Paris. Astăzi lucrează ca freelancer (liber profesionist), având colaborări cu muzicieni și fotografi importanți.
  • Mirela Vescan este unul dintre primii make-up artiști din Romania, începându-și cariera ca machior la Teatrul Odeon. A absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA la București și mai multe module ale Școlii Internaționale de Cosmetică Chrisine Valmy. A lucrat la ProTV și este make-up artist oficial Rimmel. În fiecare an a obținut câte o distincție în acest domeniu, iar acum are numeroase colaborări și predă cursuri de machiaj în cadrul Media Intact Academy.
  • Maria Păuna este autoarea primei cărți de make-up din România, cu o experiență de 11 ani în acest domeniu. A absolvit mai multe școli profesionale din Franța și Statele Unite, lucrând cu profesioniști de la Estee Lauder și a deschis prima Academie de Training și Coaching de Frumusețe (ATCF) din România.
  • Cristi Pascu este unul dintre cei mai cunoscuți hari-stiliști, cunoscut pentru frizurile sale avangardiste. La 38 de ani, Cristi Pascu a absolvit mai multe cursuri de specialitate în Italia și Marea Britanie, lucrând cu personalități din industria modei în România și străinătate. Are 6 saloane de înfrumusețare în București, Brașov și Constanța.
  • Răzvan Dobrescu are o experiență de peste 20 de ani în hair-styling, participând la show-uri, lansări de produse și fiind primul hair-stylist român care a susținut o prezentare la un congres mondial L’Oreal.
  • Geta Voinea s-a specializat în coafură și prin pasiune și muncă, a reușit să își transforme numele într-un brand cunoscut pe piața din România, având în portofoliu clienți de renume din rândul agențiilor de publicitate, al televiziunilor și revistelor și ocupându-se de imaginea oamenilor de televiziune.

sursa: http://fabricadecariere.ro

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.036)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]