Starea economiei unei națiuni este un motiv de îngrijorare pentru majoritatea cetățenilor acelei țări, în special atunci când aceasta nu este una tocmai bună. De fiecare dată când economia are de suferit, oamenii își doresc ca ea să se însănătoșească foarte repede, deoarece știu că, dacă aceasta nu merge cum trebuie, și viețile lor sunt afectate în mod direct. O economie și motivele acesteia pentru care starea ei este una bună sau rea, sunt, adesea, mai complicat de înțeles. Dar, cu toate acestea, există cel puțin trei semne care ar trebui să ne indice faptul că economia țării noastre se află într-o pasă mai bună.

Primul mare indicator în această direcție îl reprezintă apariția locurilor de muncă.

Într-o economie slabă, șomajul devine o mare problemă. Proprietarii multor afaceri se tem să se mai extindă și, de cele mai multe ori, sunt nevoiți chiar să dea oameni afară pentru a putea să-și mențină afacerile pe linia de plutire prin scăderea costurilor.

Când economia nu merge așa cum ar trebui, oamenii nu au prea mulți bani pentru a face aceleași cheltuieli pe care le făceau când situația economică era bună. De aceea, ei sunt mult mai atenți cu fiecare leu pe care îl scot din buzunar, renunțând, de cele mai multe, ori la a cumpăra lucruri de care nu au neapărată nevoie. Ca urmare, când lumea nu mai cheltuie bani pe produse sau servicii, nici afacerile nu mai au profituri mari. Multe dintre ele ajung, eventual, să dea faliment.

Imediat cum situația se remediază și economia își revine la starea inițială, încep să apară și locurile de muncă. Acum, oamenii au bani în buzunare și nu mai sunt nevoiți să renunțe la anumite cheltuieli, chiar dacă unora dintre noi acestea ni s-ar părea fără rost. Și, când oamenii o duc bine, și afacerile o duc la fel!

Cheltuielile de deficit scad

. În fiecare an, se poate întâmpla ca guvernul unei țări să cheltuie mai mulți bani decât încasează. Aceasta este o practică des întâlnită. Dar, în timpul unei crize economice, cheltuielile din acest plan cresc. Guvernul are la îndemână mai puțini bani cu care să își facă treaba, el apelând la diverse programe menite să aducă o creștere economică. Când numerele legate de deficit ajung într-o limită controlabilă, sau când nu există deficit deloc, acesta este un semn că economia este pe cale să-și revină.

Piața de capital se stabilizează

Când există temeri cu privire la starea economiei, piața de capital devine volatilă. Aceasta înseamnă că ea oscilează foarte mult în sus și în jos în fiecare zi. Odată cu însănătoșirea economiei, oscilațiile nu vor mai fi la fel de mari, pentru că investitorii nu își mai fac griji la fel de mari legate de stabilitatea ei.

Un ultim semn care arată că economia se află pe un trend ascendent, este când

guvernul nu mai discută atât de mult despre problema unei crize economice.

Din moment ce guvernul nu mai are motive să se îngrijoreze, adesea, acest lucru înseamnă că nu mai există probleme la acest capitol.