In timp ce modelele si celebritatile se afiseaza cu danturi perlate, zambetele majoritatii oamenilor sunt mai sterse, mai galbene. Dar de ce? Nu este vorba doar de vizite regulate la dentist pentru albire.
Majoritatea cauzelor ingalbenirii dintilor se impart in 2 categorii: pete externe si pete interne.
Petele externe sunt situate pe smaltul dintilor, acestea se formeaza din cauza dietei personale.
Mancarurile sau bauturile inchise la culoare (cafeaua, vinul rosu, ceaiul negru, sosuri inchise la culoare, strugurii) au acest dar de a pata dintii.
Acestea contin o substanta producatoare de pigmenti lipiciosi care se prind de smaltul dintilor.
Mancarurile si bauturile acide pot face si mai mult rau erodand smaltul dintilor si usurand agatarea cromagenilor de dinti. Taninul, un compus amar care se gaseste in vin si ceai, ajuta cromagenii sa se ataseze de smaltul dintilor.
Binenteles, fumatul si mestecatul tutunului sunt foarte cunoscute in creerea petelor si in acumularea de placa dentara.
Petele interne apar in structura dintelui cand diversi factori modifica proprietatile de transmitere a luminii in smalt.
Numeroase medicamente pot crea petele interne. De exemplu, daca cei mici, care au dintii in crestere (pana in 8 ani), iau tetraciclina sau doxiciclina, dintii se pot maroni sau ingalbeni.
La adulti, clorhexidina, un antiseptic pentru gingivita, poate cauza decolorarea. De asemenea, medicamentele pentru combaterea cosurilor sau pentru a regla presiunea sanguina pot ingalbeni dintii in interior.
Pe langa petele externe si interne mai exista 2 factori care pot contribui la ingalbenirea dintilor, genetica si imbatranirea.
La fel ca si culoarea ochilor care de cele mai multe ori se mosteneste, la fel te poti naste cu dinti decolorati, galbui.
Smaltul dintilor se subtiaza odata cu varsta, odata cu folosirea lui, iar acest lucru poate face ca dintii sa para mai galbui.
Sursa: hyperdent.ro
Comentarii Recente