Ciclismul de munte nu este pentru toata lumea, acest lucru este clar. Cei care practica acest sport la un nivel profesionist sunt si mai rari, insa unii dintre ei au reusit sa stabileasca anumite recorduri impresionante. Ciclismul de munte nu este un sport foarte vechi, insa atrage pasionati noi in fiecare an.

Fie ca esti un vechi pasionat de ciclismul de munte sau intentionezi sa iti achizitionezi prima bicicleta de munte, s-ar putea sa te intereseze sa afli urmatoarele lucruri interesante despre ciclismul de munte (sau sa iti testezi cunostintele):

  1. Ciclismul montan s-a nascut cu cateva decenii in urma

Ciclismul montan modern a inceput in SUA cu nume des auzite precum Gary Fisher, Charlie Kelly si Tom Richie. Aceasta a presupus transformarea unor biciclete cu cadrul greu, in anii 1930 si 1940, in biciclete capabile de coborare pe pante abrupte. In aceste vremuri au fost dezvoltate design-urile moderne ale cadrului si alte inovatii care ulterior au creat termenul MountainBike (prima companie de biciclete a lui Gary Fisher). Cursele de la mijlocul pana la sfarsitul anilor 1970 se petreceau, in general, pe drumuri de pamant in josul muntelui.

  1. Cea mai scumpa bicicleta de munte costa 1 milion de dolari

Pretul se datoreaza faptului ca bicicleta este placata cu aur de 24 carate. Producatorii ar fi fabricat doar 13 biciclete de acest fel, cu un logo creat din safire si diamante.

  1. Record de viteza pentru un Mountain Bike

In 2017, Eric Barone a parcurs 141 de mile pe ora sau 268 km/h pe o bicicleta de munte. A realizat acest lucru in Alpii francezi, pe o partie de schi inzapezita. La 56 de ani, Barone si-a doborat propriul record de 138 mile pe h stabilit in 2015. Recordul este cu atat mai impresionant cu cat o cursa obisnuita de MTB ajunge la aproximativ 65 km/h (40 mile pe ora).

  1. Anvelopele groase pentru MTB sunt din nou la moda

Se pare ca ceea ce era demodat, este din nou la moda. La sfarsitul anilor 1930, au fost introduse pe piata anvelope ce aveau o latime uimitoare de 2 inci, cu beneficiul de a face cursele mai confortabile, si de a imbunatati tractiunea. Astazi, unele companii comercializeaza anvelope de peste 5 inci latime!

  1. Cat de departe poti ajunge, pe o bicicleta de munte, in 48 de ore?

In 2015, Adrian Ellul a mers pe MTB peste 1000 de kilometri in 48 de ore, o fapta uimitoare de rezistenta. Fara a lua in calcul pauzele, aceasta este o medie de peste 20 km pe ora.

  1. Cel mai lung salt pe MTB

Potrivit Guinness World Records, Cam Zink a executat un salt de 36,49 metri lungime, in 2014. Unii spun ca Fabio Wibmer a batut acest record in 2018 in timp ce filma in Saalbach, Austria, dar datele sunt neclare.

 

Fotografie de la Dó Castle: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-iarba-sport-2270328/