La fel ca si oamenii, motoarele de scutere au nevoie de aer curat pentru a functiona eficient. Prin urmare, filtrul de aer joaca un rol vital prin filtrarea prafului, a murdariei si a resturilor pe masura ce aerul este aspirat in motor. Fara acesta, contaminantii ar provoca o ardere incompleta, un consum mai mare de combustibil si un sistem de evacuare cu fum. Poluantii ar uza componentele cheie, cum ar fi pistoanele motorului si peretii cilindrilor, ceea ce ar duce la reparatii costisitoare ale motorului.

Componenta de filtrare in sine este realizata dintr-un material poros, lasand aerul sa treaca usor prin ea si colectand particule de la mari la fine. Filtrele sunt disponibile intr-o varietate de materiale si modele, variind in ceea ce priveste performanta si durabilitatea. In timp, filtrul de aer isi atinge capacitatea maxima si se infunda cu murdarie. Acest lucru va restrictiona fluxul de aer in motor. Simpla inlocuire a acestuia sau curatarea unuia reutilizabil poate face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste economia de combustibil a scuterului tau.

Filtrele de aer, cum ar fi Malossi Red Sponge, sunt de obicei doar putin mai scumpe decat filtrele de aer standard si arata cool – dar exista vreun beneficiu real? Filtrele de aer standard de pe majoritatea scuterelor de 50cc sunt un burete cu un singur compus, de obicei cu o densitate destul de mare (gaurile din materialul buretelui sunt foarte mici) si cu o grosime de aproximativ 20 mm. In timp, aceste filtre de inalta densitate incep sa se dezintegreze si sa se transforme intr-o pulbere – de aceea este important sa le verifici la intervale regulate de service! Desi poti spala majoritatea filtrelor de aer standard, pe masura ce incep sa se uzeze, acestea se deterioreaza usor.

Filtrele de aer de performanta, cum ar fi filtrele Malossi Red Sponge, sunt diferite in cateva moduri. Primul este ca toate filtrele Malossi Red Sponge sunt complet lavabile. Acestea pot fi spalate in detergent, pentru a curata orice gunoi pe care il aspira sau orice ulei vechi care s-a impregnat in ele (trebuie lasate sa se usuce bine dupa ce au fost spalate). Al doilea mod in care difera este tipul de spuma din care sunt fabricate. Malossi are doua tipuri diferite de spuma de filtru disponibile in majoritatea filtrelor de schimb pe care le ofera – Red Sponge si Double Red Sponge. Filtrele Red Sponge sunt fabricate dintr-o spuma cu densitate scazuta (gauri mai mari), ceea ce inseamna ca permit o rata mai mare de curgere a aerului. Reversul spumei de densitate mai mica este ca nu filtreaza la fel de fin. Tinand cont de acest lucru, Malossi are si filtrul Double Red Sponge, care este realizat din doua straturi de spuma. Stratul exterior este acelasi Red Sponge de densitate scazuta ca si filtrul mentionat anterior, insa al doilea strat/intern este o spuma de densitate mai mare, mai asemanatoare cu spuma standard a filtrului. Pentru un scuter de zi cu zi / navetist, acesta este ideal. Permite motorului sa respire un pic mai liber, dar ofera in continuare un nivel mare de filtrare fina.

Cand trebuie sa inlocuiesti filtrul de aer

Daca filtrul tau este din hartie, producatorii recomanda, in general, inlocuirea acestuia cel putin o data la fiecare 12.000 de km. Componentele din spuma pot rezista de obicei intre 1.500 si 2.500 de km inainte de a fi curatate, daca sunt utilizate intr-un mediu relativ lipsit de murdarie. Intervalul de curatare pentru componentele din tifon de bumbac este mult mai lung. Consulta manualul scuterului tau pentru mai multe informatii despre intervalele de intretinere.

Sper sa iti fi fost de ajutor aceste informații, iar daca cauți un magazin online cu piese scuter, iti recomandam  sa vizitezi unimotors.ro , un magazin online cu vechime si renume pe piața noastră ce îți oferă piese si accesorii – motociclete scutere / ATV