Ar trebui sa eviti complet carbohidratii?

de | nov. 30, 2022 | Culinare

Carbohidratii sunt cea mai importanta sursa de combustibil in dieta unui atlet, inclusiv a unei persoane care face sport in mod regulat. Din pacate, exista conceptia – gresita, de altfel – ca a consuma carbohidrati este nesanatos. De fapt, putem include multe tipuri de carbohidrati in dieta noastra si nu numai ca vom putea ramane sanatosi, ci chiar vom fi mai sanatosi.

Iata cinci motive pentru care carbohidratii buni sunt benefici, si de ce nu ar trebui sa va temeti de ei:

  1. Carbohidratii alimenteaza muschii si creierul

Creierul nostru isi ia din carbohidrati energia de care are nevoie, deoarece este o modalitate rapida de a produce energie. Ca si in cazul combustibilului dintr-o masina, rezervele de carbohidrati vor fi limitate. Prin urmare, atunci cand depui mai mult efort facand sport, aveti nevoie sa consumati mai multi carbohidrati pentru a va sustine.

  1. Carbohidratii previn degradarea musculara

Atunci cand mancati destui carbohidrati pe parcursul zilei, proteinele sunt libere sa isi desfasoare principala sarcina: sa repare si sa reconstruiasca muschii. Cu un aport limitat de carbohidrati, proteinele vor fi folosite pentru energie, iar muschii nostri raman slabi. Cheia recuperarii dupa un antrenament este consumul unei combinatii de proteine si carbohidrati.

  1. Carbohidrații consumati inainte de un antrenament sporesc performanta

Pentru un antrenament cu adevarat bun, este recomandat sa va alimentati cu carbohidrati cu 1-2 ore inainte sa faceti efort. Carbohidratii vor mentine nivelul optim de glucoza pentru muschi. Cateva gustari mai usor de digerat, bogate in carbohidrati, sunt bananele, painea integrala, orezul si iaurturile.

  1. Carbohidratii accelereaza recuperarea

Consumul de carbohidrati dupa exercitiu fizic ajuta la refacerea rezervelor de energie consumate in timpul antrenamentului. Nu conteaza ca mergeti la o alergare sau depuneti efort 30 de minute pe un aparat de vaslit, veti avea nevoie de o cantitate de carbohidrati pentru a va reface energia.

  1. Carbohidratii va ajuta sa ramaneti puternic/a

Avand in vedere popularitatea dietelor sarace in carbohidrati, este important sa cunoastem efectele unui aport scazut de carbohidrati asupra corpului. In primul rand rand, atunci cand carbohidratii nu sunt disponibili pentru energie, corpul va descompune proteinele, adica muschii, pentru energie.

Cand se intampla acest lucru, organismul are nevoie sa acceseze aminoacizii (componentele de baza ale proteinelor). Apoi, aminoacizii sunt descompusi in glucoza si utilizati pentru energie. Un aport bun de carbohidrati ajuta la prevenirea acestui proces. In plus, proteinele vor fi pastrate pentru a reface tesutul muscular. Reumplerea rezervelor de glicogen prin consumul de carbohidrati complecsi previne aceasta pierdere musculara si va mentine puterea fizica.

Iata o lista de alimente ce contin carbohidrati pe care nu ar trebui sa ii eviti ci, dimpotriva, sa ii incluzi in dieta ta:

  • Mere, banane, fructe de padure
  • Broccoli, salata si alte frunze verzi, morcovi
  • Fasole
  • Cereale integrale.

 

Photo by Merve Sehirli Nasir on Unsplash

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]