De ce a castigat Germania Cupa Mondiala

de | aug. 27, 2014 | Fotbal, Recomandat, Sport

Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia s-a terminat de ceva vreme, așa că și entuziasmul creat de acesta s-a mai diminuat. Am avut destul timp să digerăm toate acele momente memorabile de la Cupa Mondială 2014, așa că acum a venit timpul să reflectăm un pic asupra unui lucru: de ce anume a câștigat Germania trofeul?

Multă lume este de părere că nemții au fost mai buni și meritau să câștige. Ei au mers în Brazilia după ce au trecut printr-o perioadă nu foarte bună, în care s-au confruntat cu eșecuri și foarte multe nerealizări. Germania nu reușise să câștige o Cupă Mondială din 1990.

Mai mult de-atât, ea s-a clasat ultima în grupa de la Campionatul European din 2000 și a ajuns de vreo 4 ori în semi-finalele unor competiții internaționale importante, eșuând de fiecare dată să meargă mai departe.

Succesul pe care l-au avut în acest an se datorează faptului că Germania a început să facă schimbări masive în ultimii în sport, punând foarte mult accent pe fotbal. S-a acordat foarte multă atenție juniorilor, s-au introdus noi politici care permit accesul mai ușor al stranierilor în națională și se folosesc metode științifice pentru pregătirea și îmbunătățirea performanțelor jucătorilor.

Toți acești factori sunt, fără îndoială, parte din strategia de succes a Germaniei, dar nu sunt singurii. Alături de ei, mai putem trece și disciplina echipei, atenția la detalii și eficiența acesteia.

Disciplina echipei

Germania a avut o grupă destul de dificilă la Campionatul Mondial. Cu toate acestea, a reușit să o câștige, unul dintre meciurile memorabile fiind în compania Portugaliei, terminat cu scorul de 4-0 pentru nemți. Adevărata calitate a echipei s-a văzut cel mai bine în rundele eliminatorii, unde Germania a depășit ușor Algeria și a bătut-o clar pe gazda campionatului, Brazilia, cu 7-1.

Cum a reușit asemenea performanțe Germania? Răspunsul scurt ar fi că jucătorii au fost foarte disciplinați. În 7 partide disputate, ei nu au comis nici un penalty, au primit doar 6 cartonașe galbene și nici unul roșu, comițând și puține faulturi.

Această disciplină nu a apărut peste noapte. Antrenorul naționalei, Joachim Loew, a spus că ea este produsul foarte multor ani de muncă. Totul a început cu 10 ani în urmă, atunci când la cârma reprezentativei germane se afla Jurgen Klinsmann.

S-a adoptat politica „echipa înainte de toate”, conform căreia jucătorii trebuie să aibă o țintă colectivă și un angajament constant de a se antrena și pregăti în fiecare zi. Pentru orice tânăr jucător de fotbal care a privit evoluția Germaniei la campionatul din acest an, politica de mai sus ar trebui să reprezinte un model pentru propria lui carieră fotbalistică.

Standardele arătate de germani au demonstrat că jucătorii au știut să profite de fiecare oportunitate care li s-a ivit pe teren, au lucrat împreună pentru același lucru și și-au lăsat la o parte propriile neînțelegeri, concentrându-se asupra obiectivelor echipei.

Un jucător de fotbal trebuie să fie mereu disciplinat, în special atunci când participă la o competiție de amploarea unui Campionat Mondial. El trebuie să fie în stare să nu-și piardă controlul asupra propriilor emoții.

Atenția la detalii

Înainte de începerea Cupei Mondiale, un grup de studenți de la Universitatea din Koln au făcut o bază de date cu toate echipele, structurile și jucătorii lor care a fost pusă la dispoziția naționalei Germaniei.

În Brazilia, germanii au fost găzduiți la un complex alcătuit din 14 vile de lux, construit în mijlocul unui mic orășel de 800 de locuitori. Acest complex era înconjurat de ziduri înalte și era păzit de personal înarmat.

Complexul se afla într-o zonă cu un climat tropical, menit să-i obișnuiască pe jucătorii germani cu temperaturile ridicate din Brazilia. Iarba pe care se antrenau reprezentanții naționalei Germaniei era aceeași cu iarba prezentă pe stadioanele pe care aveau să se dispute meciurile de la campionat.

Tabăra în care se antrenau germanii era ca o fortăreață. Nimeni din exterior nu avea voie să intre. În acest fel, prin izolarea jucătorilor de lumea din afară, aceștia se puteau concentra mai bine asupra antrenamentului. Atenția lor era acum îndreptată asupra tacticilor pe care aveau să le folosească în teren.

Fiecare jucător știa ce are de făcut și și-a îndeplinit cu brio sarcina. Germanii au tratat toate cele 6 meciuri dinaintea finalei ca încălziri și nu au sărbătorit foarte mult victoriile, decât la final.

După meciul cu Argentina, care a ajuns în prelungiri, căpitanul Philipp Lahm a fost mutat de pe postul său de mijlocaș, pe cel de fundaș. Această schimbare tactică a funcționat, germanii reușind să înscrie, apoi, în celelalte meciuri rămase, 9 goluri. De primit, au primit numai 2.

Se putea observa că, atunci când naționala Germaniei se apăra, omul care se afla în față, în atac, se retrăgea pe o poziție din care putea să ajute apărarea, recuperând și mingile care erau respinse de portar. Mexicanii, pe de altă parte, nu au procedat în același fel și au pierdut în fața olandezilor.

În minutul 88, Mexicul încă se afla la conducere, moment în care mingea respinsă de portarul Ochoa a ajuns la atacantul olandez Wesley Sneijder care, fiind nemarcat în careul mexicanilor, a reușit să înscrie. Așadar, prin neglijarea acestui detaliu, Mexicul și-a pierdut locul în sferturile de finală.

Eficiența golurilor

Într-un studiu făcut printre cluburile europene în sezonul 2012-2013, pentru măsurarea eficienței echipelor, s-au luat în calcul două măsuri:

– eficiența șuturilor, care reprezintă numărul de goluri înscrise în comparație cu cele așteptate, dată fiind calitatea șanselor de a înscrie pe care le ai și,

– eficiența apărării, care este măsura numărului de goluri primite în comparație cu cele care te aștepți să le primești.

Interesant este faptul că, la ambele categorii, în primele 15%, s-a încadrat Bayern Munchen. Mare parte din jucătorii care compun naționala Germaniei sunt de la acest club. Așadar, se poate spune că sunt, practic, una și aceeași ființă.

Nu este pentru prima dată când cuvintele „Germania” și „eficiență” apar în aceeași propoziție. La Campionatul Mondial, eficiența s-a transferat pe terenul de joc. În partida împotriva Braziliei, Germania a fost depășită cu 18-14 la șuturi și tot a câștigat fără drept de apel.

În meciul cu Argentina, sud-americanii au avut 3 ocazii clare de gol pe care le-au irosit. Pe de altă parte, Germania a avut una și bună, din care a reușit să marcheze, câștigând meciul.

Având cea mai mare populație și cea mai bogată economie din Europa, Germania are la dispoziție un bazin foarte mare de tinere talente și se preconizează că ei vor cheltui cel puțin 1,1 miliarde de dolari (estimarea începe cu anul 2001) pentru a porni o nouă revoluție în fotbal.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.051)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]