5 obiceiuri sănătoase pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge

de | nov. 23, 2022 | Sanatate

Știați că bolile sistemului cardiovascular ucid mai mulți oameni decât cancerul și osteoporoza împreună luate? Pentru a vă proteja de amenințarea morții premature, este important să vă insuflați câteva obiceiuri utile.

Grupul bolilor cardiovasculare include toate bolile inimii și vaselor de sânge: boli coronariene, probleme vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, accident vascular cerebral și atac de cord. Ultimele două sunt cele mai periculoase: pot provoca moartea prematură.

Nu doriți să fiți victima acestor afecțiuni periculoase prematur? Sfaturile noastre vă vor ajuta să evitați o soartă teribilă.

Alimente sănătoase

Dacă sunteți un mare fan al cărnii grase și al fast-food-ului, avem câteva vești neplăcute pentru Dvs. Astfel de alimente delicioase, dar dăunătoare provoacă o creștere a nivelului de colesterol din sânge. Și el este principalul provocator al hipertensiunii arteriale și al infarctului miocardic. Un aport mare de alimente sărate poate duce la hipertensiune arterială, iar dragostea pentru dulciuri poate provoca diabet, în care vasele de sânge devin fragile. Învățați-vă:

  • Mâncați fructe și legume zilnic. Acestea conțin o mulțime de vitamine și oligoelemente care sunt utile pentru munca inimii.  
  • Renunțați la alimentele prăjite, sărate, precum și la produsele din făină. Acest lucru va ajuta la evitarea creșterii nivelului de colesterol.
  • În loc de brioșe, folosiți pâine integrală.
  • Cantitatea totală de sare consumată pe zi nu trebuie să depășească 1 linguriță.
  • Cerealele și peștele (în special grăsimile) sunt o sursă bogată de nutrienți și vitamine necesare inimii. Ar trebui să fie în dieta Dvs. tot timpul.
  • Renunțați la uleiul animal în favoarea uleiului vegetal, de preferință a uleiului de măsline.

Mișcare

Activitatea fizică este cel mai natural simulator pentru inima și vasele noastre de sânge. Cu efort fizic, ritmul cardiac crește. Ventriculele inimii se contractă mai activ, musculatura lor se întărește. Și inima aruncă, de asemenea, volume mari de sânge îmbogățit cu oxigen în vase. Ceea ce este atât de necesar pentru toate țesuturile și organele. Oxigenul intră în cele mai mici vase și capilare, ceea ce are un efect benefic asupra stării lor.

Exercițiile aerobice sunt mai benefice pentru inimă: mersul pe jos, jogging, ciclism, înot, fotbal. 3-4 ședințe pe săptămână de 30 de minute fiecare sunt suficiente pentru a întări mușchiul inimii.

Relaxare

Somnul complet – nu este un capriciu, ci un factor necesar pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Dacă dormiți în mod regulat cel puțin 7 ore pe zi, reduceți astfel riscul de tahicardie și atac de cord. În timpul somnului, inima Dvs. activează modul de odihnă și recuperare.

Dacă aveți ocazia, practicați somnul în timpul zilei. Dacă nu, încercați să vă culcați sau să stați liniștit timp de cel puțin 30 de minute în mijlocul zilei, lăsând deoparte toată afacerea. Acest lucru nu numai că va da un răgaz inimii, ci va preveni și starea stresantă. Dar stresul este inamicul numărul unu al inimii!

Deși stresul nu poate fi complet exclus din viața noastră, putem încerca să-i reducem intensitatea. Astfel de practici precum meditația, yoga, dansul, desenul sau lucrul cu ace ajută perfect în acest sens.

Controlul greutății

Excesul de greutate crește sarcina asupra sistemului cardiovascular. Cercetătorii au descoperit că fiecare kilogram suplimentar adaugă o medie de 1-2 mmHg. Sunt deosebit de importante depozitele de grăsime în exces în piept și abdomen. Persoanele supraponderale sunt expuse riscului de a dezvolta diabet, care, printre altele, afectează negativ starea vaselor de sânge. Prin urmare, controlul greutății nu numai că are grijă de aspect, ci și de sănătatea Dvs.

Controlul tensiunii arteriale

Presiunea crescută duce la stres mecanic pe pereții arterelor, ceea ce le determină să se îngusteze și să se întărească. Și acest lucru crește riscul de apariția plăcilor de sânge și fisuri pe vase, ceea ce poate duce la un accident vascular cerebral. Presiunea ideală este de 120/80. Valoarea superioară reflectă presiunea sistolică – presiunea în momentul contracției inimii. Presiunea diastolică mai mică – presiunea în repaus. Dacă depășește marca 140/90, experții vorbesc despre hipertensiune arterială, o creștere persistentă a tensiunii arteriale.

Dacă tensiunea arterială depășește adesea această marcă, aveți grijă de sănătatea inimii și a vaselor de sânge. În acest sens vă va ajuta Cardiform, un remediu natural care ajută la stabilizarea tensiunii arteriale și la restabilirea sănătății vasculare. Cardiform conține biocomponente active care au o gamă largă de efecte: ajută la reducerea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, la creșterea elasticității pereților vaselor de sânge, la întărirea sistemului nervos. Cardiform are un efect vasodilatator pronunțat, dar, în același timp, este sigur pentru sănătate și nu provoacă alergii.

Aveți grijă de sănătatea inimii și a vaselor de sânge și veți rămâne activi și tineri mulți ani!

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]