Odata ce un copil se naste si continua sa creasca pana varsta adulta, se dezvolta fizic, mental si chiar incepe sa-si dezvolte caracterul. In aceasta faza, toate planurile pe care se dezvolta copilul sunt interconectate, si se influenteaza reciproc.

Dezvoltarea fizica

Pentru ingrijirea copilului pentru dezvoltarea fizica, este important ca cel mic sa primeasca mese adecvate, nutritive, sa se odihneasca bine si face exercitii fizice. Nu ne referim la antrenamente fitness, dar cursuri precum cele de tenis, karate, dans etc. ii vor oferi copilului mai multa structura in viata sa, deci sunt binevenite. In lipsa sau in completarea acestor activitati, este bine sa acorzi copilului suficient timp sa se joace, sa exploreze natura, si sa se plimbe cu bicicleta, pe o pereche de role copii, si asa mai departe.

Dezvoltare mentala

Dezvoltarea mentala consta in faptul ca copilul poate gandi logic si observa. Pe masura ce cresc, copiii ar trebui sa inceapa sa-si dezvolte simturile si sa inteleaga concepte. Ajuta-ti copilul sa invete cum sa compare lucruri, cum ar fi cele mari si mici. Primii ani de viata ai copilului sunt foarte importanti pentru dezvoltarea mentala, deoarece creierul se dezvolta rapid in acesti ani.

Dezvoltare sociala

Aici copilul incepe sa aiba relatii cu oameni in afara de membrii familiei – alti copii, profesori, instructori etc. Pentru a oferi copilului ingrijirea potrivita, invata-l obiceiuri bune si explica-i comportamentul potrivit pentru a face fata anumitor situatii.

Dezvoltarea emotionala

Dezvoltarea emotionala este locul in care copilul incepe sa invete despre sentimentele sale. Este important sa-ti inveti copilul sa isi numeasca emotiile si sa le impartaseasca cu persoane de incredere, care ii pot transmite acceptare.

Dezvoltare creativa

Dezvoltarea creativa il ajuta pe copil sa invete lucruri noi. Aici copilul incepe sa-si foloseasca imaginatia. Nu are, neaparat, nevoie de jocuri si jucarii scumpe si complicate, desi si jucariile il pot ajuta.

Cum poti contribui ca parinte la dezvoltarea armonioasa a copilului?

Fii prezent

Copilul tau are nevoie de  atentia ta mai mult decat orice altceva: sa il privesti in ochi, sa ii pui intrebari si sa ii stimulezi imaginatia, sa vorbiti despre ziua voastra, sa va jucati impreuna etc. Ceea ce conteaza cel mai mult este ca sunteti prezenti atat emotional, cat si fizic unul pentru celalalt, in timp ce dezvoltati o relatie autentica.

Gaseste un interes comun

Gasirea unui interes comun cu copilul tau este una dintre cele mai usoare modalitati de a va consolida conexiunea.

Joaca-te

Jocul cu copilul poate oferi mai multe avantaje, inclusiv exercitii fizice, distractie si consolidarea relatiei. Joaca imbunatateste, de asemenea, creativitatea copilului, abilitatile motorii, comunicarea si alte abilitati.

Petreceti timp in aer liber in fiecare zi

Copiii isi pot imbunatati abilitatile motorii si coordonarea petrecand timp afara. In plus, le permite copiilor sa interactioneze cu natura.

Recunoaste si sustine emotiile copilului

Sentimentele copilului sunt importante, asa ca nu le ignora. De asemenea, ai grija de propria viata emotionala, deoarece copiii simt cu usurinta cand ceva este in neregula, si vor reactiona cu propriile emotii.  Invata si arata-I copilului tau cum sa-si regleze emotiile intr-un mod sanatos – ii va ajuta sa devina adulti maturi emotional in viitor.

Photo by Tatiana Syrikova: https://www.pexels.com/photo/happy-young-woman-playing-ukulele-for-daughter-at-home-3975635/