In trecut, tevile de esapament erau omologate in conformitate cu legislatia rutiera nationala a unei anumite tari europene. Daca acest test era trecut, tevile de esapament erau marcate pentru utilizarea pe sosea. In Germania, de exemplu, tevile de esapament primeau un ABE, in Franta era vorba de TPSI, iar in Marea Britanie de numarul BSAU. Integrarea europeana a pus capat acestor solutii nationale; in prezent, inspectia tehnica rutiera a tevilor de esapament este definita de literele din norma europeana ECE 97/24.

Ca urmare a celor de mai sus, orice teava de esapament considerata legala pentru utilizarea pe sosea in conformitate cu aceasta norma poate fi utilizata legal pe sosea in intreaga Uniune Europeana. Tevile omologate sunt prevazute cu o eticheta metalica cu insigna sudata pe corpul esapamentului. Aceasta insigna mentioneaza numarul exact al omologarii. Numarul incepe cu un „e” mic.

In plus, majoritatea tevilor de esapament omologate sunt insotite de un pasaport E care mentioneaza numerele de referinta ale producatorului, numarul de omologare si marca si modelul vehiculului pentru care este omologata teava. Din pacate, acest E-pass nu este furnizat de toti producatorii.

Totusi, se pare ca exista o anumita confuzie cu privire la faptele de mai sus. Fiecare esapament este omologat pentru un scuter de o anumita marca si model, prin urmare, permisul european se refera la aceasta marca si model, si numai la aceasta marca si model. Chiar daca este un pic inutil, omologarea acopera vehiculul in ansamblu, nu motorul sau alte piese scuter.

Tipul de motor utilizat la un scuter nu este, de obicei, mentionat in documentele scuterului. Pe scurt: daca cumperi o evacuare omologata pe si pentru un Yamaha Aerox (tip 5BR), aceasta teava se va potrivi si la un Malagutti F12 (tip ZJM40), care vine cu acelasi motor ca si Aerox. Epass-ul acopera insa doar Aerox-ul. Singura ta sansa de a obtine ca evacuarea sa fie legala pe drum pentru scuterul tau este sa contactezi autoritatile locale de ITV si sa le ceri sa adauge la documentele scuterului tau detaliile evacuarii, impreuna cu o autorizatie de utilizare pe drum. Ar putea fi util sa subliniez faptul ca motorul folosit la F12 este identic cu cel folosit la Aerox. Acest lucru necesita un pic de intelegere din partea functionarului de la ITV si va costa, de asemenea, aproximativ 35 de euro.

Daca vei fi vreodata tras pe dreapta de politie, politistul va verifica numarul de omologare de pe placuta metalica. Apoi, este posibil sa iti ceara un E-pass. Totusi, nu esti obligat sa ai la tine Epass-ul; producatorul esapamentului nici macar nu trebuie sa furnizeze unul impreuna cu teava de esapament.