Ciclismul montan necesita anumite abilitati tehnice dar si anduranta si capacitate de a sustine un nivel ridicat de efort fizic. Navigarea rapida pe dealuri, teren accidentat si piste intortocheate necesita multa putere exploziva, in mod repetat. Fara un nivel bun de anduranta, nu vei putea sustine o cursa prea lunga pe o bicicleta de munte.

Sfaturile ce urmeaza te vor ajuta sa iti dezvolti anduranta pentru ciclism montan, fara strategii complicate. Iata ce poti face:

Creste distanta parcursa pe bicicleta

Da, primul sfat este unul evident. Nimic nu se compara cu mai multi kilometri parcursi pe bicicleta, atunci cand vrei sa iti cresti eficient anduranta. De fapt, conteaza mai putin pe ce tip de bicicleta mergi pentru acest scop, deoarece mersul pe o bicicleta de munte sau pe o bicicleta de sosea este eficient in dezvoltarea fitnessului aerobic. Cu toate acestea, este important sa iti mentii si abilitatile de mers pe bicicleta de munte, asa ca este o idee buna sa faci una sau doua curse, pe saptamana, pe bicicleta de munte.

Dezvolta-ti forta fizica

Imbunatatirea andurantei pe bicicleta incepe in sala de greutati. Exercitii precum genuflexiunile si deadlifturile iti cresc, in timp, rezistenta la efort.  Un program de forta in sala de sport include, in mod ideal, lucrul cu greutati destul de mari, care iti permit maxim 8 repetari intr-un set.

De asemenea, iti va fi util sa iti testezi si cresti anduranta prin antrenamente pe o bicicleta pentru spinning, pe care o poti folosi in intervale.

Incearca un antrenament pe stomacul gol

Unul dintre cele mai recente trenduri sfatuieste pasionatii de fitness sa se antreneze pe stomacul gol, dimineata, inainte de micul dejun. Aceasta abordare ar antrena corpul sa utilizeze mai eficient tesutul adipos ca sursa de energie.

Acest tip de antrenament ar trebui efectuat la intensitate scazuta, cu grija. Lipsa energiei din hrana si antrenamentele de mare intensitate pot fi foarte stresante asupra organismului, si iti va fi dificil sa te recuperezi dupa asemenea efort. Un antrenament pe stomacul gol, cu o durata de 30 de minute, ar trebui sa fie suficient pentru a-ti stimula rezistenta la efort, atata timp cat ai in programul tau si antrenamente de mare intensitate. In timp, aceste scurte antrenamente suplimentare ofera un beneficiu semnificativ.

Antreneaza-ti respiratia

Sa inveti sa respiri corect in timpul efortului fizic intens este esential pentru dezvoltarea andurantei. Adesea, cand facem efort intens, avem tendinta sa ne tinem respiratia. Insa aceasta tendinta are un efect opus: in loc sa ne ajute, ne lipseste organismul de oxigenul extrem de necesar in aceste momente.

Atletii profesionisti folosesc diferite tehnici de respiratie pentru a-si antrena plamanii si a creste eficienta utilizarii de oxigen. Focuseaza-te pe a inspira pe nas si a expira pe gura in timp ce mergi pe bicicleta. Aminteste-ti sa respiri adanc chiar daca simti sa inspiri scurt si des. Va fi dificil, mai ales daca urci cu bicicleta, insa te vei obisnui in cateva saptamani, pe masura ce plamanii tai se adapteaza.

Photo by Danny Bor: https://www.pexels.com/photo/man-mountain-biking-in-forest-9994278/