Conform statisticilor, consumul de țigări tradiționale și țigări electronice este ridicat în România, peste 5 milioane de adulți și tineri de peste 15 ani, consumă produse din tutun. Aproape toți fumătorii consumă țigări zilnic și cu siguranță cu toții vor fi afectați de majorarea accizei, care va duce la creșterea produselor din tutun, cu până la 1 leu/pachet. Desigur, decizia finală la va aparține comercianților, care vor decide creșterea prețului cu 0,50 bani sau 1 leu, în funcție de practica fiecărei companii.

Cu cât s-au majorat accizele pentru produsele din tutun?

Acciza actuală de 563,97 lei/1.000 de țigarete ar urma însă să crească de la 1 iulie cu 30,97 lei (5,5%), la 594,94 lei, urmată de o nouă majorare din 2023, majorare care va continua până în 2026 și cel mai probabil până la îndeplinirea Directivei UE pentru tutun. Pentru lichidul cu nicotină pentru tigara electronica, se preconizează o creștere de la 0,57 lei/ml până la 0,64 lei/ml, ceea ce înseamnă o majorare de 12,3%.

Deși accizele pentru țigările tradiționale și cele electronice cunosc creșteri majore, accizele pentru produsele ce conțin tutun încălzit, vor înregistra majorări de la 438,8 lei/kg la 594,97 lei/kg, ceea ce înseamnă un avans de 35,6%.

Taxarea tutunului a crescut în România veniturile fiscale obține din tutun, deși majorarea accizelor au dus la reducerea fumatului în rândul populației.

Acciza totală aplicată produselor din tutun regăsite la vânzare, este constituită din acciza specifică și acciza ad valorem. Acciza specifică urmează să fie majorată de către Ministerul de Finanțe. Acciza ad valorem reprezintă taxa legată de valoarea produsului în cauză și este de 14%.

Majorarea accizelor reduce consumul de tutun?

Rezultatul principal al majorării accizelor, este reprezentat prin prețuri mai mari pentru consumatori. Astfel, se reducere și cererea de produse din tutun, taxate. Reducerea consumului de tutun depinde de modul în care consumatorii tratează produsele.

Atunci când o țigară, fie tradițională, fie electronică, este tratată ca și o necesitate sau ca un bun consumat pentru relaxare, se creează o elasticitate a prețului. Acest lucru poate reduce sau crește consumul produselor de tutun și afecta prețurile.

Deși consumul de tutun a scăzut în România în ultimii ani, rămâne încă ridicat comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană, în special în rândul bărbaților. Un lucru rămâne însă cert. Din luna iulie, fiecare român va plăti cu 5,5% mai mult în cazul țigaretelor tradiționale, 12,3% pentru lichidul ce conține nicotină pentru țigara electronică și cu 35,6% pentru tutunul încălzit folosit în dispozitivele IQOS, de tip heat-not-burn.