Atletii profesionisti au bugete mari la dispozitie, antrenori personali, si mult timp liber pentru a se antrena si a fi in forma maxima la peste 40 ani. Insa aceste lucruri nu sunt accesibile oricui si, ar spune unii, nici macar necesare pentru a fi sanatos, a-ti mentine o musculatura puternica, si a arata bine. Tot ce trebuie sa faci este sa iti iei dieta si antrenamentul in serios si sa le adaptezi la nivelul tau curent de fitness, dar si la varsta pe care o ai.

Iata cateva sfaturi pentru barbatii de peste 40 de ani care vor sa faca sport si sa obtina rezultate bune:

  1. Antreneaza-te des si cu masura

Un procent din antrenamentele tale ar trebui sa fie de intensitate mare, iar restul – sa zicem 80 la suta – ar trebui sa fie efectuat la intensitate scazuta. Una dintre cele mai frecvente greseli pe care o fac pasionatii de fitness este sa se antreneze prea intens in unele zile, ca mai apoi sa trebuiasca sa renunte la antrenament pentru a se recupera sau sa faca doar exercitii foarte usoare.

Cand ai peste 40 de ani nu iti poti permite sa risti sa te supraantrenezi sau sa te accidentezi pentru ca te antrenezi prea intens. Consecventa este cheia, ceea ce inseamna ca trebuie sa te antrenezi la un nivel care sa iti permita sa te antrenezi des, adica de minim 4 ori pe saptamana.

De asemenea, fiindca cel mai probabil esti destul de ocupat, este recomandat sa ai acasa un aparat fitness precum un aparat multifunctional, care sa te ajute sa faci sport chiar si cand nu ai timp sa mergi la sala.

  1. Pune accent pe recuperare

Recuperarea este importanta la orice varsta, dar devine si mai importanta atunci cand treci de o anumita varsta. Iar aici nu ne referim doar la simpla odihna, ci la a incorpora in antrenament exercitii cu efecte relaxante precum yoga, masajul cu cilindrul de spuma, inotul si asa mai departe. Acestea ajuta la o recuperare activa, ce previne, in timp, durerile si accidentarile.

  1. Include mai multe proteine in dieta ta

Daca mananci o dieta sanatoasa – o multime de fructe si legume diferite, proteine si cereale integrale, nu prea mult zahar sau alimente procesate – inseamna ca ai o dieta sanatoasa. Dar daca vrei sa eviti pierderea tesutului muscular pe masura ce imbatranesti, este necesar sa cresti cantitatea de proteine, in mod ideal incluzandu-le la fiecare masa.

  1. Concentreaza-te pe detalii

Ce inseamna acest lucru? In primul rand, inseamna sa aduci un plus de intentie in rutina ta de exercitii. Informeaza-te asupra fiecarui exercitiu si beneficiile aduse de acesta, forma corecta, si cauta sa amplifici efectele sale. Spre exemplu, adauga greutati sau benzi de rezistenta genuflexiunilor, sau incorporeaza un element de echilibru precum mingea de fitness atunci cand faci flotari. Concentreaza-te pe grupele musculare mai mici, pentru a-ti dezvolta forta in intregul corp si pentru a evita accidentarea, in viitor.

Photo by Sam Sabourin on Unsplash