Cum se montează barele clip-on pentru o plimbare în stil de cursă

de | apr. 4, 2022 | Sfaturi Moto

Dacă motocicleta dvs. are ghidon standard dintr-o singură bucată și doriți o poziție de condus în stil de cursă, atunci ghidonul inferior cu clips, care se fixează direct pe picioarele furcii, este răspunsul la problema dvs.

Alternativ, dacă motocicleta dvs. este deja dotată cu clip-ons cu poziție fixă, le puteți înlocui cu clip-ons care au unele reglaje pentru a ridica, coborî sau modifica unghiul secțiunii de bară pentru a ușura presiunea asupra încheieturilor și brațelor sau pentru a le face mai ușor de atins. De asemenea, clip-ons-urile aftermarket de pe magazinele online cu piese motociclete sunt adesea mai ieftine decât piesele originale, dacă barele dvs. au fost deteriorate.

Lucruri de care veți avea nevoie

Un set de prize (format din prize de minim 8-17 mm), chei combinate (8-19 mm), diverse stiluri de șurubelnițe (Phillips și cu lama plată), chei Allen (de 4-10 mm), o bandă de măsură, noi mânere de ghidon, o cheie dinamometrică și o priză mare pentru a scoate șurubul cu cap de direcție din jugul superior.

Ce poate merge prost?

Cablurile și furtunurile ar putea fi redirecționate și, în unele cazuri, ar putea fi necesară înlocuirea unor elemente mai lungi – mai ales dacă ridicați înălțimea secțiunii ghidonului.

Ce altceva trebuie să știu?

În principiu, trebuie să înțelegeți clar că clip-ons sunt mult mai mult decât niște bucăți decorative de metal – sunt la fel de importante pentru pilot ca și motorul sau roțile motocicletei, deoarece controlează direcția. Dacă greșiți, puteți afecta grav capacitatea motocicletei de a vira sau de a frâna – cu consecințe evidente. Partea pozitivă este că este o lucrare relativ simplă și relativ greu de greșit.

barele clip-on

1. Prețul dictează ce fel de clip-on să alegi. Pentru articole din aluminiu, ușoare, cu reglaj și un sistem de eliberare rapidă, atunci așteptați-vă să plătiți mult. Dacă este vorba pur și simplu de a merge la curse, atunci clip-on-urile ieftine, toate din oțel, sunt puțin mai grele, dar mai rezistente la accidente. Aceste articole Gilles (de mai sus) au reglaj și au un preț bun de aprox. 800 de lei.

jugul superior

2. Înainte de a scoate barele originale, verificați zona în care le veți înșuruba. Unele clip-ons se potrivesc deasupra jugului superior. Cu excepția cazului în care nu se folosesc clip-ons de înlocuire personalizate, atunci există o mare probabilitate ca acestea să fie prea mari pentru a se potrivi pe cantitatea mică de furcă care iese prin jugul superior – împingând furcile mai mult poate ajuta, dar va afecta manevrabilitatea.

Scoateți greutățile de capăt ale barei

3. Scoateți greutățile de capăt ale barei (dacă sunt montate) și apoi scoateți carcasa de accelerație (în dreapta). Nu uitați să slăbiți cablul (cablurile) de accelerație, astfel încât să poată fi desprinse din tubul de accelerație – înfășurați bandă adezivă în jurul unui cablu și marcați orificiul corespunzător pe tub. Îndepărtați cilindrul principal de frână față și orice dispozitiv de comutare. Se repetă pe partea stângă.

jugul superior

4. Dacă clipurile nu sunt de tipul cu eliberare rapidă (partea de prindere a furcii este articulată), atunci va trebui să se îndepărteze jugul superior sau să se coboare furcile prin jug. Dacă se coboară furcile, motocicleta trebuie fixată pe un suport de paddock spate și partea din față trebuie ridicată (am făcut acest lucru mai sus folosind un cric de mașină și blocuri de lemn sub motor).

Jugul Superior

5. Pentru a îndepărta jugul de sus, slăbiți șuruburile de prindere a furcii și desfaceți piulița de pe partea superioară a arborelui capului de direcție.

Motocicletele sport au piulițe mari și au nevoie de o priză și o cheie pentru a le desface. Șurubelnițele sunt în regulă, dar nu pot fi folosite pentru a strânge piulița când o puneți la loc. Ducati-ul de mai sus are nevoie de o cheie specială pentru a desface piulița de sus a jugului.

Verificați clip-ons originale

6. Verificați dacă clip-ons originale nu sunt înșurubate la jugul superior pentru a le împiedica să se întoarcă dacă motocicleta cade. Dacă sunt, trebuie separate. Acum slăbiți șuruburile de prindere ale clip-ons. Glisați cu grijă vechile clip-ons în sus și de pe picioarele furcii. Dacă sunt îndoite, aruncați-le, dar dacă sunt în regulă, păstrați-le pentru a le folosi ca piese de schimb.

suporturile comutatorului și ale cilindrului principal sunt fixate în cuie

7. La unele motociclete – cum ar fi Ducati-ul din imagine – suporturile comutatorului și ale cilindrului principal sunt fixate în cuie pentru a le menține într-o poziție fixă pe ghidon. Ați putea face găuri în noile clip-ons, dar efectiv slăbiți bara. În funcție de tipul de cuier montat, veți avea nevoie fie de clești pentru a le smulge, fie de un cuțit ascuțit pentru a le tăia (ca cele din plastic de mai sus), fie de un fișier pentru a le șlefui.

8. Glisați suporturile noilor bare peste picioarele furcii și montați din nou jugul superior, amintindu-vă să strângeți cuplul de torsiune al piuliței centrale (obțineți cifra de la dealerul dvs.) și apoi strângeți șuruburile de prindere a jugului. 9. Poziționați clip-ons. Dacă le puneți mai jos decât cele originale și furcile sunt cu susul în jos, asigurați-vă că clemele se așează pe partea superioară, mai groasă, a piciorului furcii.

Glisați barele în clemele lor, apoi strângeți-le.

9. Glisați barele în clemele lor, apoi strângeți-le. Verificați dacă nu murdăresc rezervorul sau orice altă parte a bicicletei atunci când sunt rotite de la un loc la altul. Montați o nouă manetă stângă (care are un diametru interior mai mic decât cel al manetă de accelerație) lăsând loc pentru a monta comutatorul și suportul manetei de frână. Montați din nou greutățile originale ale barei (dacă metoda lor de fixare este compatibilă cu noile bare).

10. În cazul în care cablurile și furtunurile existente nu sunt suficient de lungi pentru a se potrivi cu clip-ons mai înalte sau reglabile, atunci cablurile de accelerație și ambreiaj (și cablajul) pot fi redirecționate. Dacă nu se poate, atunci va trebui să faceți să fie confecționate cabluri noi. Cablurile hidraulice de frână și ambreiaj sunt cel mai bine rezolvate cu înlocuiri unice din oțel împletit.

montați din nou comutatorul din dreapta și tubul de accelerație și reconectați cablul (cablurile) de accelerație

11. Acum montați din nou comutatorul din dreapta și tubul de accelerație și reconectați cablul (cablurile) de accelerație.

Asigurați-vă că există un joc liber de cel puțin o optime de centimetru pe accelerație – dacă este prea strâns, cablul va fi tras atunci când se rotesc barele, ceea ce va determina creșterea turației motorului. Puteți aplica o cantitate mică de unsoare moale pe bară pentru o mișcare alunecoasă a accelerației.

12. Ultima etapă constă în urcarea pe bicicletă și verificarea simetriei. Dacă se simte greșit, măsurați de la capătul fiecărei bare până la un punct de referință de pe piulița de direcție. 13. Verificați dacă lichidul din suportul de montare al cilindrului principal al frânei față este la nivel. În cele din urmă, verificați din nou dacă nu există urme de murdărie și verificați de două ori dacă ați strâns corect diversele șuruburi de prindere.

12. Ultima etapă constă în urcarea pe bicicletă și verificarea simetriei. Dacă se simte greșit, măsurați de la capătul fiecărei bare până la un punct de referință de pe piulița de direcție.

13. Verificați dacă lichidul din suportul de montare al cilindrului principal al frânei față este la nivel. În cele din urmă, verificați din nou dacă nu există urme de murdărie și verificați de două ori dacă ați strâns corect diversele șuruburi de prindere.

 

Articolul a fost preluat de pe www.motorcyclenews.com, daca vreti sa citi articolul in engleza o puteti face aici

 

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]