Ce este „runner’s high” si cum il putem obtine

de | feb. 25, 2022 | Recreatie, Sport

„Runner’s high” sau, cum este cunoscut la noi, euforia alergatorului, este o stare profund relaxanta ce poate fi experimentata dupa efort fizic intens. Calmul specific acestei stari, experimentat mai ales de alergatori, ii ajuta sa continue sa alerge, ferindu-i, cel putin pe termen scurt, de dureri.

Ce este, mai exact, „runner’s high”?

Runner’s high este, asa cum spuneam si mai sus, o stare de bine ce apare dupa exercitii fizice intense sau de lunga durata. Sentimentul este destul de intens, si nu trebuie confundat cu starea obisnuita de relaxare ce apare dupa efortul fizic sustinut.

„Runner’s high” este o stare mai intensa, care pare sa isi faca aparitia destul de rar, din doua motive. In primul rand, este dificil de definit, deoarece este o experienta subiectiva. In al doilea rand, senzatia apare dupa efort fizic intens si prelungit, pe care numai cei intr-o conditie fizica foarte buna il pot sustine.

Acest lucru inseamna si ca, teoretic, „runner’s high” poate fi obtinut si pedaland pe o bicicleta de munte,  spre exemplu, daca facem acest lucru la intensitate mare, pentru o perioada lunga de timp.

Ce cauzeaza „runner’s high” ?

In primul rand, sa aruncam o privire asupra modului in care alergarea ne afecteaza organismul. Alergarea si, in general, orice exercitiu care ne creste pulsul (cardio) cauzeaza eliberarea de endorfine in sange. Acesti hormoni sunt responsabili de acel sentiment placut pe care il avem dupa ce facem miscare.

Cu toate ca am putea ajunge cu usurinta la concluzia ca endorfinele sunt responsabile pentru „runner’s high”, cercetarile din anii recenti indica faptul ca si alte substante chimice ar juca un rol in acest fenomen. Acestea se numesc endocanabinoide, si actioneaza in sistemul endocanabinoid, acelasi care reactioneaza la THC, componenta activa din canabis.

Pe termen scurt, un anumit tip de endocanabinoid ar provoca o senzatie de calm si euforie, precum si reducerea anxietatii. De ce sunt eliberate aceste substante in corp atunci cand facem efort? Raspunsul este unul simplu: este un raspuns la stresul provocat de efortul fizic, in încercarea de a calma organismul. Datorita efectelor pozitive asupra creierului, vom simti si acele emotii clasice precum multumirea, motivatia, si calmul.

Cum putem obtine „runner’s high”?

Runner’s high poate fi obtinut si de cei care nu practica alergatul, insa efortul fizic trebuie sa fie destul de intens. Pentru alergatori, este o chestiune de experimentare, pentru ca nu toti alergatorii vor raspunde la fel la aceiasi stimuli, adica viteza sau durata unei sesiuni de alergat.

Cercetarile in domeniu sugereaza, totodata, ca a alerga pentru o perioada indelungata de timp (o ora sau chiar doua) la intensitate moderata (la 70-80% din intensitatea maxima) este calea cea mai sigura de a obtine euforia alergatorului. In acest mod de a alerga, corpul produce cortizol (cunoscut si ca hormonul de stres), stimuland productia de endorfine si endocanabinoide.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.052)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]