„Runner’s high” sau, cum este cunoscut la noi, euforia alergatorului, este o stare profund relaxanta ce poate fi experimentata dupa efort fizic intens. Calmul specific acestei stari, experimentat mai ales de alergatori, ii ajuta sa continue sa alerge, ferindu-i, cel putin pe termen scurt, de dureri.

Ce este, mai exact, „runner’s high”?

Runner’s high este, asa cum spuneam si mai sus, o stare de bine ce apare dupa exercitii fizice intense sau de lunga durata. Sentimentul este destul de intens, si nu trebuie confundat cu starea obisnuita de relaxare ce apare dupa efortul fizic sustinut.

„Runner’s high” este o stare mai intensa, care pare sa isi faca aparitia destul de rar, din doua motive. In primul rand, este dificil de definit, deoarece este o experienta subiectiva. In al doilea rand, senzatia apare dupa efort fizic intens si prelungit, pe care numai cei intr-o conditie fizica foarte buna il pot sustine.

Acest lucru inseamna si ca, teoretic, „runner’s high” poate fi obtinut si pedaland pe o bicicleta de munte,  spre exemplu, daca facem acest lucru la intensitate mare, pentru o perioada lunga de timp.

Ce cauzeaza „runner’s high” ?

In primul rand, sa aruncam o privire asupra modului in care alergarea ne afecteaza organismul. Alergarea si, in general, orice exercitiu care ne creste pulsul (cardio) cauzeaza eliberarea de endorfine in sange. Acesti hormoni sunt responsabili de acel sentiment placut pe care il avem dupa ce facem miscare.

Cu toate ca am putea ajunge cu usurinta la concluzia ca endorfinele sunt responsabile pentru „runner’s high”, cercetarile din anii recenti indica faptul ca si alte substante chimice ar juca un rol in acest fenomen. Acestea se numesc endocanabinoide, si actioneaza in sistemul endocanabinoid, acelasi care reactioneaza la THC, componenta activa din canabis.

Pe termen scurt, un anumit tip de endocanabinoid ar provoca o senzatie de calm si euforie, precum si reducerea anxietatii. De ce sunt eliberate aceste substante in corp atunci cand facem efort? Raspunsul este unul simplu: este un raspuns la stresul provocat de efortul fizic, in încercarea de a calma organismul. Datorita efectelor pozitive asupra creierului, vom simti si acele emotii clasice precum multumirea, motivatia, si calmul.

Cum putem obtine „runner’s high”?

Runner’s high poate fi obtinut si de cei care nu practica alergatul, insa efortul fizic trebuie sa fie destul de intens. Pentru alergatori, este o chestiune de experimentare, pentru ca nu toti alergatorii vor raspunde la fel la aceiasi stimuli, adica viteza sau durata unei sesiuni de alergat.

Cercetarile in domeniu sugereaza, totodata, ca a alerga pentru o perioada indelungata de timp (o ora sau chiar doua) la intensitate moderata (la 70-80% din intensitatea maxima) este calea cea mai sigura de a obtine euforia alergatorului. In acest mod de a alerga, corpul produce cortizol (cunoscut si ca hormonul de stres), stimuland productia de endorfine si endocanabinoide.