Alergatorii cu experienta sunt bine familiarizati cu diferitele tipuri de dureri pe care le pot experimenta in timpul sau dupa o sesiune de alergat. Incepatorii, in schimb, pot fi mai expusi la aceste tipuri de dureri daca nu stiu cum sa le previna si sa le trateze.

Iata mai multe detalii despre…

5 cele mai frecvent intalnite tipuri de probleme pe care le intalnesc alergatorii:

1. Genunchiul alergatorului

Denumirea medicala a acestei afectiuni este tendinita patelara. Uneori, i se mai spune si genunchiul saritorului. In fapt, termenii se refera la diferite afectiuni ale caror simptom este durerea in jurul rotulei. Nu este specifica numai alergatorilor, insa acestia intalnesc frecvent problema din pricina utilizarii intense a picioarelor.

Tratamentul acestei afectiuni este, de obicei, recomandat de un ortoped. Pentru a preveni aparitia ei, este necesara dezvoltarea andurantei musculare (in special a muschilor gambei si hamstring) si evitarea parcugerii unor distante mari daca nu avem experienta in alergare. Incalzirea inainte de alergare joaca, de asemenea, un rol important in prevenirea genunchiului alergatorului.

Pentru mai multa anduranta este necesara dezvoltarea armonioasa a intregii musculaturi, lucru pentru care este recomandata utilizarea unui aparat multifunctional de fitness.

2. Sindromul de stres tibial

Cunoscut si sub denumirea de shin splints, termenul se refera la durerile in zona tibiala. Majoritatea alergatorilor vor simti durerea in exteriorul gambei. Aceasta problema nu are o singura cauza clara. Poate fi evitata, adesea, prin imbunatatirea formei la alergare, dezvoltarea andurantei musculare si a echilibrului.

Pentru a diminua durerile sunt recomandate exercitiile de stretching si utilizarea unei role de masaj (foam roller) pentru a stimula circulatia in aceasta zona.

3. Fasciita plantara

Cauzata de inflamarea fasciei plantare, un ligament ce uneste degetele de la picioare cu calcaiul, fasciita plantara este adesea cauzata de modul in care alergam. Daca alergatorul nu isi poate mentine foarte bine echilibrul pe un singur picior, atunci acest ligament este suprasolicitat pentru a mentine echilibrul.

Pentru a impiedica aparitia acestei probleme, alergatorilor le este recomandat sa faca si exercitii pentru imbunatatirea echilibrului dar si sa alerge astfel incat sa faca intre 160 si 180 de pasi pe minut.

Durerile in aceasta zona se diminueaza prin masaj si aplicarea de comprese calde sau reci.

4. Dureri in zona soldurilor

Aceste dureri sunt adesea cauzate de incordarea musculaturii in diferite zone conectate la sold. Antrenamentele de forta care lucreaza muschii din jurul soldurilor, in special prin exercitii cu greutatea corporala, precum fandarile si hip thrusters, pot fi de ajutor in preventia durerilor.

Pentru a le trata este necesara odihna, de obicei, si modificarea antrenamentelor prin adaugarea unor exercitii de imbunatatirea andurantei si limitarea timpului petrecut alergand.

5. Luxatia gleznei

Cauzata de intinderea excesiva a ligamentelor dintre glezna si picior, luxatia se petrece, cel mai adesea, atunci cand alergatorul calca pe partea exterioara a piciorului.

Luxatia poate fi prevenita prin imbunatatirea echilibrului. Putem determina ca glezna a fost luxata daca experimentam mobilitate limitata a zonei, durere, aparitia vanatailor si umflarea zonei.