INTELEGEREA PIESELOR DE BAZA A MOTOCICLETEI TALE

de | dec. 3, 2021 | Sfaturi Moto

Exista o serie de piese motociclete diferite care alcatuiesc orice motocicleta data, asa ca haideti sa aruncam o privire la acele componente cheie:

  • Sasiu
  • Motor de motocicleta
  • Transmisii motociclete
  • Unitatea finala
  • Roti si anvelope
  • Panouri de caroserie
  • Aparatoare de noroi
  • Lumini
  • Ghidon
  • Picioarele
  • Frane pentru motociclete
  • Evacuare

1: SASIUL Sasiul formeaza baza oricarei motociclete si consta din cadrul principal, furcile fata, suspensia spate/bratul oscilant si cadru auxiliar. Cadrele pot fi fabricate dintr-o gama larga de materiale, inclusiv otel, aluminiu, magneziu si chiar mai multe materiale exotice, cum ar fi fibra de carbon si Kevlar. In functie de cost si aplicatie, producatorii pot folosi oricare dintre materialele mentionate mai sus pentru a construi un cadru.

Cadrul are in fata un tub de directie care gazduieste ansamblul furcii fata. Unele motociclete pot avea o suspensie spate rigida incorporata in cadru (obisnuita la elicoptere), cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, suspensia spate consta dintr-un brat oscilant fixat pe cadru. Cadrul auxiliar este sectiunea in care sunt montate scaunele si capacul din spate, completand structura de baza a motociclete.

2: MOTORUL In unele cazuri, motorul face parte din integritatea structurala a sasiului, deoarece acest lucru permite producatorilor sa reduca costurile si sa construiasca mai usor o motocileta. O serie de configuratii de motor sunt disponibile de la producatori, cu tipetele cu 4 cilindri in linie fiind cele mai comune.

Toate au caracteristici unice de performanta, iar tipul de motor pe care il alegi se bazeaza in mare parte pe preferinte.

3: TRANSMISILE Exista diverse forme de transmisii pentru motociclete, cele mai frecvente fiind manualele secventiale actionate cu piciorul gasite in majoritatea motociclete lor si sistemele CVT, care sunt foarte frecvente pe scutere si motociclete  electrice.

Exista unele motociclete  care ruleaza transmisii de sine statatoare, cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, transmisiile sunt incorporate direct in carcasa motorului.

4: TRANSPORTUL FINAL Puterea este transferata de la arborele de iesire al transmisiei la roata din spate in mai multe moduri. Unele motociclete folosesc o transmisie cu lant, altele folosesc arbori de transmisie si unele chiar folosesc curele.

Toate au avantaje si dezavantaje diferite, dar s-a constatat ca sistemul de actionare cu lant este cel mai versatil, deoarece raportul de transmisie final poate fi ajustat.

5: ROTI SI PNEURI Rotile transfera puterea de la unitatea finala pana la suprafata pe care conduceti. Motocicletele de teren folosesc anvelope de motociclete cu noduri pentru a imbunatati aderenta pe suprafete libere, iar motocicletele de sosea folosesc anvelope de motociclete concepute pentru utilizare pe asfalt si beton.

Componentele mentionate mai sus formeaza structura principala a oricarei motociclete.

6: PANOURI CAROSERIEI Panourile caroseriei sunt cele care confera motocicletei estetica. Unele motociclete  au carene pline care acopera majoritatea partilor expuse, iar unele sunt semi-goale. Aceste panouri sunt fabricate in mare parte din materiale plastice turnate de inalta calitate si includ carene laterale, carene superioare, capote din spate, rezervoare/capace de rezervor si parbrize.

7: Aparatoare de noroi Aparatoarele de bara se aseaza deasupra ambelor roti, iar aparatorul de noroi al rotii din spate este numit hugger. Aceste piese protejeaza atat motocicleta, cat si pilotul de potentialele reziduuri care ies de pe anvelope.

8: LUMINI Nu numai ca luminile pentru motociclete ofera iluminare in intuneric, dar contribuie si la faptul ca motocicleta ta este vizibila in timpul zilei. In plus, exista diverse tipuri de lumini care alcatuiesc sistemele de iluminat pentru motociclete.

Probabil ca unul dintre cele mai importante este semnalul de intoarcere al motocicletei. Aceste lumini se gasesc atat pe partea din fata, cat si pe spate a motocicletei si indica celorlalti soferi directia in care intentionati sa virati. O alta lumina cheie a motocicletei este lumina din spate, a carei functie este de a indica celorlalti soferi ca aplicati franele.

O alta lumina importanta de luat in considerare este lumina placutei de inmatriculare; aceasta lumina poate fi gasita deasupra suportului placutei de inmatriculare si poate fi uneori integrata in lumina din spate.

9: GHIDONHUL Ghidonele pentru motociclete vin in multe stiluri diferite, dar in cele din urma servesc aceluiasi scop. Ghidonul nu numai ca va permite sa controlati partea din fata a motocicletei, ci si sa gazduiasca toate dispozitivele de comutare si majoritatea comenzilor.

Pe manerul din dreapta, vei gasi acceleratia care, rasucita spre tine, deschide acceleratia. Aparatul de comutare din partea dreapta include de obicei un intrerupator de pornire/oprire, un buton de pornire si un comutator de lumina. In partea stanga, veti gasi comenzi pentru semnalizatoare, faza scurta/plina, claxon si lumini de avarie.

10: PICIOARELE Superele/resetele va permit, in calitate de calaret sau pasage, sa va pozitionati picioarele in locul corect pentru a permite corpului sa se echilibreze corect pe motocicleta.

11: FRANE Franele pentru motociclete ofera forta necesara pentru a opri motocicleta. Motocicletele au, in general, frane mai mari in fata, deoarece toata greutatea este transferata in fata motocicleteila franare.

Franarea pe o motocicleta poate fi un lucru dificil cu care te obisnuiesti, deoarece folosesti membre independente pentru a o opri. Este recomandabil sa faci cateva cercetari despre cum sa utilizezi eficient franele de motocicleta si sa intelegi.

12 ESAPAMENT: Esapamentul unei motociclete  este o parte care este cel mai probabil primul lucru pe care orice pasionat de motociclete il schimba. . Unele evacuare standard sunt voluminoase si amortizeaza o cantitate considerabila de sunetele motociclete i. Multi opteaza pentru sisteme de evacuare usoare din titan, care nu numai ca reduc greutatea, dar si permit motorului sa respire mai bine.

Sper ca acest ghid pentru anatomia de baza a motocicletelor te va ajuta sa te familiarizezi mai bine cu propria motocicleta.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.036)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]