Quercitina, aliatul natural pentru sanatate si imunitate

de | oct. 14, 2021 | Sanatate

Quercetina este un compus organic de origine vegetală aparținând grupului de flavonoli. Se găsește în fructe, legume și ierburi, carora le da pigmentul natural și le protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. În combinație cu sărurile de calciu, a fost utilizată în medicină ca o componentă a multor produse utilizate în tratamentul alergiilor de diferite origini.

Quercetina are proprietati antiinflamatoare datorită capacității de a inhiba enzimele implicate în producția de leucotriene și prostaglandine. Datorită proprietăților sale antioxidante puternice, protejează împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi și are astfel un efect anticancer.

Creste imunitatea, reduce riscul unui atac de cord, previne ateroscleroza și cheagurile de sânge și sigilează vasele de sânge. Are proprietăți antiinflamatorii, antialergice și antivirale.

Surse alimentare de quercetină la 100 g:

  • Capere – 234 mg,
  • Hrișcă – 90 mg,
  • Mărar – 55 mg,
  • Coriandru – 53 mg,
  • Ceapa rosie – 32 mg,
  • Kale – 23 mg,
  • Aronia – 19 mg,
  • Afine – 18 mg,
  • Prune – 12 mg.

În plus, quercetina se găsește în multe alte produse, inclusiv ceai verde, roșii, varză roșie, struguri negri, tarhon, semințe de chimen negru, sucuri de fructe, miere de manuka și polen.

Studiile științifice au demonstrat că o dietă bogată în flavonoide, inclusiv quercetina, reduce riscul de boli grave care pot afecta oamenii în diferite stadii ale vieții. Acest lucru se datorează în principal efectelor lor antioxidante și antiinflamatorii.

Datorită proprietăților sale, quercetina este considerată un supliment alimentar natural care susține sănătatea.

Acțiunea suplimentelor pe baza de quercetina

Inflamație – previne formarea de citokine pro-inflamatorii care provoacă inflamații în organe. Reduce inflamațiile existente.

Neoplasme – are un efect antiproliferativ, adică blochează multiplicarea celulelor canceroase. În plus, susține îndepărtarea celulelor deteriorate, anormale din corp. Datorită acestor proprietăți, poate sprijini terapiile împotriva cancerului, inclusiv chimioterapia.

Presiune ridicată – datorită proprietăților sale, quercetina ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute, care favorizează afecțiuni precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Colesterol marit – flavonoizii au grijă de sistemul circulator prin reducerea cantității de colesterol din sânge. Reglarea metabolismului lipidic ajută la reducerea riscului de ateroscleroză, care reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate și viață.

Afecțiuni vasculare – quercetina determină flexibilitatea și întărirea vaselor de sânge, reducând astfel riscul de fisurare și calcificare. De asemenea, este recomandata pentru hemoroizi si varice.

Alergii – împreună cu sărurile de calciu are proprietăți antialergice. Reduce secreția de histamină și riscul unei reacții alergice din cauza contactului cu un alergen.

Astm – efectul antialergic al quercetinei o face utila și în tratamentul astmului.

Prostata – Flavonoidele contribuie la reducerea disconfortului asociat cu prostatita, care afectează mulți bărbați vârstnici. Din acest motiv, quercetina a fost introdusa pe lista de remedii naturiste pentru prostata.

Vedere – flavonoidele, inclusiv quercetina, sunt cruciale pentru buna funcționare a ochilor. Prin reducerea stresului oxidativ, acestea reduc riscul apariției unor boli precum glaucomul sau cataracta.

Piele, păr și unghii – ca și alte flavonoide, quercetina are proprietăți antioxidante, motiv pentru care se regaseste in compozitia mai multor vitamine pentru par. Are un efect anti-îmbătrânire și îmbunătățește sanatatea pielii. În plus, susține creșterea părului și a unghiilor.

Slăbire – studiile efectuate până acum au arătat că utilizarea quercetinei poate reduce cantitatea de grăsime corporală. Susține lipoliza, adică arderea celulelor adipoase și inhibă formarea lor.

Cea mai bună quercetină este cea care are o origine naturală, adică este obținută din plante.

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.048)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.176)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]