Quercetina este un compus organic de origine vegetală aparținând grupului de flavonoli. Se găsește în fructe, legume și ierburi, carora le da pigmentul natural și le protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor UV. În combinație cu sărurile de calciu, a fost utilizată în medicină ca o componentă a multor produse utilizate în tratamentul alergiilor de diferite origini.

Quercetina are proprietati antiinflamatoare datorită capacității de a inhiba enzimele implicate în producția de leucotriene și prostaglandine. Datorită proprietăților sale antioxidante puternice, protejează împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi și are astfel un efect anticancer.

Creste imunitatea, reduce riscul unui atac de cord, previne ateroscleroza și cheagurile de sânge și sigilează vasele de sânge. Are proprietăți antiinflamatorii, antialergice și antivirale.

Surse alimentare de quercetină la 100 g:

  • Capere – 234 mg,
  • Hrișcă – 90 mg,
  • Mărar – 55 mg,
  • Coriandru – 53 mg,
  • Ceapa rosie – 32 mg,
  • Kale – 23 mg,
  • Aronia – 19 mg,
  • Afine – 18 mg,
  • Prune – 12 mg.

În plus, quercetina se găsește în multe alte produse, inclusiv ceai verde, roșii, varză roșie, struguri negri, tarhon, semințe de chimen negru, sucuri de fructe, miere de manuka și polen.

Studiile științifice au demonstrat că o dietă bogată în flavonoide, inclusiv quercetina, reduce riscul de boli grave care pot afecta oamenii în diferite stadii ale vieții. Acest lucru se datorează în principal efectelor lor antioxidante și antiinflamatorii.

Datorită proprietăților sale, quercetina este considerată un supliment alimentar natural care susține sănătatea.

Acțiunea suplimentelor pe baza de quercetina

Inflamație – previne formarea de citokine pro-inflamatorii care provoacă inflamații în organe. Reduce inflamațiile existente.

Neoplasme – are un efect antiproliferativ, adică blochează multiplicarea celulelor canceroase. În plus, susține îndepărtarea celulelor deteriorate, anormale din corp. Datorită acestor proprietăți, poate sprijini terapiile împotriva cancerului, inclusiv chimioterapia.

Presiune ridicată – datorită proprietăților sale, quercetina ajută la normalizarea tensiunii arteriale crescute, care favorizează afecțiuni precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Colesterol marit – flavonoizii au grijă de sistemul circulator prin reducerea cantității de colesterol din sânge. Reglarea metabolismului lipidic ajută la reducerea riscului de ateroscleroză, care reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate și viață.

Afecțiuni vasculare – quercetina determină flexibilitatea și întărirea vaselor de sânge, reducând astfel riscul de fisurare și calcificare. De asemenea, este recomandata pentru hemoroizi si varice.

Alergii – împreună cu sărurile de calciu are proprietăți antialergice. Reduce secreția de histamină și riscul unei reacții alergice din cauza contactului cu un alergen.

Astm – efectul antialergic al quercetinei o face utila și în tratamentul astmului.

Prostata – Flavonoidele contribuie la reducerea disconfortului asociat cu prostatita, care afectează mulți bărbați vârstnici. Din acest motiv, quercetina a fost introdusa pe lista de remedii naturiste pentru prostata.

Vedere – flavonoidele, inclusiv quercetina, sunt cruciale pentru buna funcționare a ochilor. Prin reducerea stresului oxidativ, acestea reduc riscul apariției unor boli precum glaucomul sau cataracta.

Piele, păr și unghii – ca și alte flavonoide, quercetina are proprietăți antioxidante, motiv pentru care se regaseste in compozitia mai multor vitamine pentru par. Are un efect anti-îmbătrânire și îmbunătățește sanatatea pielii. În plus, susține creșterea părului și a unghiilor.

Slăbire – studiile efectuate până acum au arătat că utilizarea quercetinei poate reduce cantitatea de grăsime corporală. Susține lipoliza, adică arderea celulelor adipoase și inhibă formarea lor.

Cea mai bună quercetină este cea care are o origine naturală, adică este obținută din plante.