Ce Avantaje Aduce Un Kit Panouri Fotovoltaice In Agricultura?

de | oct. 1, 2021 | Home & Deco

 

De mult timp fermierii si cei care locuiesc in zone cu profil predominat agricol au incercat sa devina cat mai independenti de retelele de distributie clasice. Cateva din motivele care duc la aceasta concluzie sunt faptul aceste retele nu sunt intotdeauna de incredere, avariile si pierderile fiind ceva obisnuit, preturile mari platite pentru utilitati si investitiile scazute facute in acest domeniu de catre autoritati, in special in zonele retrase sau greu accesibile. Un kit panouri fotovoltaice ar rezolva, cel putin in parte, aceasta problema.

Cum Se Foloseste Un Kit Panouri Fotovoltaice In Agricultura?

Foarte multa lume stie despre instalatiile de panouri fotovoltaice ca se pot folosi in agricultura, insa nu toata lumea stie cum exact pot fi acestea folosite la capacitate maxima. Cei mai mult stiu ca ele se folosesc pentru alimentarea cu energie electrica a gospodariilor si a celorlalte anexe. Astfel, sistemul de irigare al unui solar ar putea fi alimentat de o astfel de instalatie montata in apropiere. Panourile fotovoltaice mai pot fi folosite si pentru alimentarea diferitelor instalatii de procesare a unor produse agricole.

De cele mai multe ori, nici cei din industrie nu cunosc chiar toate metodele prin care un kit panouri fotovoltaice poate fi folosit la capacitate maxima. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta combinare a agriculturii si a energiei solare este la inceputuri si inca in faza de experiment. O varianta de maximizare a zonelor cultivate este amplasarea de panouri solare deasupra acestora. Astfel, culturile se pot dezvolta neperturbate si in acelasi timp energia solara poate fi exploatata fara nevoia de mai mult teren. In multe zone din alte tari europene si nu numai aceasta varianta este deja implementata cu mare succes si aduce fermierilor dispusi sa instaleze astfel de sisteme avantaje considerabile.

Exista insa si situatia in care nu cei care cultiva terenurile au nevoie de un astfel de kit de panouri solare. Multe comunitati rurale incep sa isi intoarca atentia spre surse de energie alternativa pentru a suplimenta consumul gospodariilor. In astfel de situatii autoritatile locale sunt cele care vin cu oferta de a amplasa astfel de panouri pe terenurile deja cultivate. Astfel, agricultorii castiga din doua parti. Pe de o parte este vorba de culturile lor care raman neafectate, iar pe de alta parte este vorba de banii incasati de la autoritati pentru instalarea acestor panouri. In plus, si ei se pot folosi de beneficiile acestor instalatii.

Cat De Grea Este Instalarea Unui Kit Panouri Fotovoltaice In Zonele Agricole?

In trecut, instalarea unui astfel de sistem prezenta intr-adevar o serie de probleme. Multi fermieri erau reticenti deoarece considerau ca le poate afecta culturile si astfel refuzau astfel de initiative. Si uneori aveau dreptate. Panourile solare vechi erau niste elemente foarte greoaie, dificil de instalat, care prezentau multe probleme odata cu exploatarea si trecerea timpului. In plus, operatiunile de instalare putea afecta zonele deoarece necesitau foarte multe elemente logistice. Nici estetic aceste panouri nu prea aduceau nici un beneficiu zonelor in care erau instalate.

Astazi insa, datorita progresului tehnologic, instalarea unui astfel de kit panouri fotovoltaice este cat se poate de rapida si non invaziva pentru restul mediului. Datorita materialelor folosite aceste panouri sunt acum mult mai usor de manevrat, permitand o exploatare mult mai indelungata si prezentand o rezistenta mult mai mare la intemperii. Mai mult decat atat, panourile moderne ofera si un oarecare grad de protectie culturilor din apropiere, ferindu-le de fenomene meteo extreme. Mentenanta acestora a fost si ea mult usurata prin folosirea de materiale si tehnologii moderne.

Desigur, exista in continuare anumite restrictii cand vine vorba de instalarea acestor panouri. Cel mai mare impediment ramane zona. In zone greu accesibile sau care prezinta forme extreme de relief ramane in continuare o provocare montarea unui kit panouri fotovoltaice. Insa acest obstacol este de obicei depasit apelandu-se la versatilitatea si posibilitatea de personalizare a acestor sisteme. Rezistenta noilor materiale folosite inseamna si un grad de ajustare a sistemelor sporit, ajutand la adaptarea la orice fel de restrictii ar putea prezenta zona unde se doreste a se face instalarea.

Cat De Mult Costa Instalarea Unui Kit Panouri Fotovoltaice Intr-O Zona Agricola?

kit panouri fotovoltaice

Ca in cazul oricarei instalatii de generare a energiei electrice sau a apei calde folosind metode alternative, costurile acestor instalatii depinde in functie de marimea instalatiei si de randamentul pe care aceasta trebuie sa il aiba. Cel mai bun mod de a afla cat poate costa o astfel de investitie este consultarea reprezentantilor unei firme specializate din domeniu, cum ar fi SolarX. Acestia pot genera oferte care sa aiba in vedere, pe langa instalatia in sine si elementele de conectica si alte costuri cum ar fi transportul, instalarea propriu zisa si mentenanta. Pentru cei care doresc sa isi faca o idee inainte de a merge intr-o reprezentanta, exista numeroase pagini web care pun la dispozitie astfel de informatii. In plus, exista bloguri dedicate peroanelor din acest domeniu, orice potential client putand astfel sa interactioneze direct cu alte persoane care au ales sa faca astfel de investitii.

O alta parte buna in cazul unei astfel de investitii este sprijinul pe care il acorda statul, prin institutiile specializate, si chiar si organismele internationale. Exista numeroase organizatii care pun la dispozitie fonduri si sprijin specializat pentru realizarea unor astfel de proiecte. La nivel european se incearca de ani buni cresterea gradului de constientizare a popatiei asupra metodelor alternative de utilizare a resurselor regenerabile. In multe state din UE, si nu numai, astfel de demersuri au mare succes, tot mai multi fermieri si chiar companii mari din domeniu optand pentru astfel de investitii.

Oricine este interesat de montarea unui kit de panouri solare mai trebuie sa stie ca investitia facuta este amortizata destul de rapid. Odata ce panourile incep sa functioneze, dependenta de retelele clasice de distributie si de resursele clasice scade. Astfel se poate ajunge foarte rapid la un grad foarte mare de autonomie. In plus, beneficiile aduse mediului inconjurator sunt inca un element important de care trebuie sa se tina cont atunci cand o astfel de investitie este luata in calcul.

Te-ar mai putea interesa si....

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

Amplasarea gradinii din fata casei poate fi un element important pentru aspectul exterior al acesteia, dar poate deveni, de asemenea, un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Iata cateva idei de amenajare a gradinii din fata casei:...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.941)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.668)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]