Cum Se Curata Corect Un Sistem Fotovoltaic

de | aug. 15, 2021 | Home & Deco

Dupa etapa de instalare a panourilor fotovoltaice, urmeaza punerea lor in functiune si intretinerea perioada. In cazul unui sistem fotovoltaic, intretinerea periodica implica si curatarea efectiva a panourilor astfel incat acestea sa functioneze optim. Desi poate nu pare serios, acumularile de praf si alte mizerii pot reduc eficienta unui panou simtitor. In plus, daca panourile nu sunt curatate periodic, corespunzator, acest lucru poate duce la revocarea autorizatiei de functionare a sistemului. De aceea, aceasta etapa este una cat se poate de importanta pentru buna functionare a panourilor si a sistemului per total.

Ce Urmeaza Dupa Operatiunea De Instalare de Panouri Fotovoltaice?

Montarea si punerea in functiune a unui sistem de panouri fotovoltaice este destul de complicata si ar trebui facuta numai de catre persoane autorizate. Exista numeroase elemente care trebuie sincronizate si calibrate astfel incat sistemul sa functioneze asa cum trebuie. Insa proprietarii de astfel de sisteme trebuie sa fie constienti ca treaba lor nu se incheie odata cu instalarea sistemului. Ca orice ansamblu de elemente, acesta trebuie supus unei rutine de intretinere si curatare. Aceste doua aspecte pot fi destul de importante pentru buna functionare pe termen lung a sistemului. Neglijarea intretinerii sistemului poate duce la avarii serioase si reparatii costisitoare. In plus, poate duce la revocarea autorizatiei de functionare a sistemului.

Poate cea mai importanta operatiune dupa cea de instalare panouri fotovoltaice este cea de curatare a acestora. Acest proces poate dura, in functie de metodele folosite si de suprafata curatata, si cateva ore bune. Insa este un pas necesar pentru asigurarea unei functionari optime si fara probleme a sistemului. De aceea este foarte important ca fiecare proprietar de astfel de sistem sa faca cercetarea necesara in ceea ce priveste metoda optima pentru curatarea panourilor sale. Din fericire, exista numeroase surse de informare cand vine vorba de astfel de interventii. Online exista zeci de site-uri de specialitate si blog-uri ale unor alti proprietari de astfel de instalatii unde se pot gasi recomandari si instructiuni in ceea ce priveste cele mai bune metode si materiale folosite.

Multi cred ca o ploaie zdravana este de ajuns pentru curatarea panourilor. Si in mod normal ar avea dreptate. Ploaia ajuta foarte mult la mentinerea suprafetei panourilor. Faptul ca panourile se monteaza de obicei cu un anumit unghi de inclinatie ajuta de asemenea la indepartarea murdariei si a prafului. Insa problema se pune in cazul in care Mama Natura nu este atat de generoasa. Sau in cel in care altfel de mizerii, precum cea de la pasari, ajung pe suprafata panourilor si nu este indepartata in timp util. In astfel de cazuri curatarea profesionala devine obligatorie deoarece este periclitata functionarea panourilor. Desigur, exista multe persoane care cred ca se pot descurca cu o simpla racleta de parbrize si o galeata cu apa. Nu este indicat sa se foloseasca materiale abrazive sau cu muchii ascutite pentru indepartarea murdariei.

Cum Se Curata Corect Un Sistem Fotovoltaic?

Multe persoane interesate de montarea unui sistem fotovoltaic considera ca o simpla spalare cu un furtun este de ajuns pentru a indeparta mizeria acumulata pe suprafata panourilor. Acest lucru s-ar putea sa nu fie intotdeauna valabil. Murdaria invechita poate fi destul de greu de indepartat. In plus, exista riscul ca apa folosita sa nu fie tocmai potrivita pentru asta. In unele zone apa menajera are o concentratie crescuta de saruri minerale. Acest lucru poate duce la depuneri pe suprafata panourilor care pot fi extrem de greu de indepartat. De aceea este recomandat ca in zonele in care apa este „dura” sa se foloseasca altfel de metode de curatare.

Spalarea panourilor ramane cea mai buna metoda de indepartarea mizeriei acumulate. Insa nu pot fi folosite chiar orice fel de materiale in acest sens. Spre exemplu, pentru murdaria intarita se recomanda folosirea unor bureti. Desi poate suna destul de amuzant, exista persoane care considera ca un burete de vase obisnuit este suficient. Buretii casnici obisnuiti pot lasa zgarieturi pe suprafetele panourilor. Acestea, cu timpul pot crea focare care sa duca la functionarea incorecta a sistemului si sa necesite reparatii costisitoare. De aceea se recomanda folosirea unor bureti cat mai moi sau a unor carpe din microfibre.

Un alt element foarte des folosit este spalarea cu jet de apa. Aceasta varianta poate fi una cat se poate de buna pentru persoanele care au suprafete mari de curatat si care doresc sa evite atingerea excesiva a panourilor. Desigur, si in acest caz exista anumite aspecte de care trebuie sa se tina cont. In primul rand, cine doreste sa foloseasca un spalator cu presiune trebuie sa aiba grija la ce putere este acesta setat. Multe spalatoare au trepte pentru puterea jetului de apa tocmai pentru a nu avaria suprafata curatata. In al doilea rand, oricine doreste sa foloseasca un astfel de sistem trebuie sa se asigure mai intai ca sistemul este oprit in momentul curatarii. Apa, mai ales sub presiune, poate provoca micro-fisuri pe suprafata panourilor pe unde se poate infiltra pana la partea electrica.

Cine Ar Trebui Sa Se Ocupe De Curatarea Unor Astfel De Sisteme?

sistem fotovoltaic

Curatarea unor sisteme de panouri fotovoltaice ar trebui facuta, in primul rand, numai folosindu-se echipamentul potrivit pentru a evita orice fel de avarii. In acest sens, cel mai bun lucru de facut este contactarea unei firme specializate in curatenie care sa poata asigura un nivel de profesionalism adecvat. Multe companii apeleaza la astfel de firme atat din cauza suprafetelor mari cat si a nevoii de persoane special pregatite in acest sens. Astfel de firme pot asigura pana si curatarea automatizata cu ajutorul unor roboti speciali. Astfel ca riscul unor erori umane este redus la minim.

Desigur, pentru un utilizator rezidential, contractarea unei firme specializate s-ar putea sa fie putin cam scump. De aceea cei mai multi astfel de utilizatori prefera sa isi curete singuri panourile fotovoltaice. In acest caz se recomanda cercetarea cu atentie a variantelor aflate la dispozitie. Firme ce furnizeaza astfel de echipamente, precum Solarx pot fi de mare ajutor in astfel de situatii. Acestia pot da recomandari cu privire la substantele si materialele ce pot fi folosite pentru a curata in siguranta astfel de panouri.

Te-ar mai putea interesa si....

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

Amplasarea gradinii din fata casei poate fi un element important pentru aspectul exterior al acesteia, dar poate deveni, de asemenea, un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Iata cateva idei de amenajare a gradinii din fata casei:...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]