Dacă achiziționarea unei mașini noi poate părea o mișcare ce presupune cheltuirea unei sume mari de bani, de care nu dispuneți în prezent, atunci orientarea către un automobil la mâna a doua este un lucru mai inteligent de făcut. Chiar dacă mașina pe care o veți cumpăra nu este una noua, acest lucru nu înseamnă că nu merită luată, mai ales dacă se prezintă într-o stare tehnică și estetică foarte bună și este și ieftină.
Totuși, când discutăm despre mașinile la mâna a doua (sau SH-urile, după cum mai sunt cunoscute la noi în țară), trebuie să țineți cont de faptul că alegerea uneia care să corespundă preferințelor voastre și care să fie încă funcțională, nu este tocmai un lucru ușor de făcut. Înainte de face orice astfel de achiziție, este necesar să analizați toate ofertele auto disponibile și să luați în considerare diverșii factori care vor duce la luarea deciziei finale.
Pentru aceia dintre voi care au de gând să cumpere o mașină la mâna a doua, iată o listă de sfaturi cărora trebuie să le dați atenție în momentul în care vă duceți să achiziționați vehiculul pe care ați pus ochii.
1. Verificați motorul!
Știți foarte bine că, pentru o mașină, motorul reprezintă un „organ” foarte important, așa după cum este și inima pentru om. De aceea, este recomandat să verificați „starea de sănătate” a motorului înainte de a cumpăra mașina în cauză. Un motor bun, bine întreținut, va funcționa fără probleme, având niște performanțe cât mai bune la drum întins.
Dacă nu vă pricepeți personal la partea mecanică a unei mașini (și, în special, la mecanismele care pun în mișcare un motor), cel mai bine este să apelați la un mecanic autorizat, profesionist, care poate verifica motorul și poate identifica orice potențială problemă de care acesta suferă, oricât de mică sau de mare este ea.
Dacă totul este în regulă și nu s-a găsit nici o defecțiune, atunci puteți trece mai departe la negocierea pentru achiziționarea mașinii. Nu faceți niciodată acest pas înainte de a fi mers la un mecanic sau service autorizat!
2. Întreținerea generală a mașinii
Doar pentru simplul fapt că vreți să cumpărați o mașină la mâna a doua, care este deja folosită și a cărei valoare a scăzut, nu înseamnă că trebuie să o luați pe cea mai prăpădită. Din contră, căutați întotdeauna un automobil care, chiar dacă este deja folosit, se prezintă într-o stare cât mai bună, atât estetic, cât și tehnic.
Uitați-vă la felul cum a fost întreținută acea mașină de către primul proprietar. Are urme de rugină pe caroserie? Este tabla de pe ea îndoită? Vopseaua este încă întreagă și are aceeași tentă ca atunci când a ieșit de pe porțile uzinei, sau este ciobită, cojită, mătuită sau decolorată?
Întrebați-l pe proprietar ce intervenții în service a suferit autovehiculul, sau dacă a fost implicat în vreun eveniment rutier. Fiți atenți la orice zgârieturi sau la orice lucrări care par făcute în grabă și în mod neglijent!
3. Verificarea documentelor
Acest ultim sfat este foarte important și trebuie să țineți cont de el! Nu cumpărați niciodată o mașină înainte de a verifica actele acesteia! Asigurați-vă că toate documentele ei de care aveți nevoie pentru a o înmatricula sau a o deține în mod legal, sunt prezente și pot fi verificate la nevoie. Cereți proprietarului să vă ofere toate informațiile de care dispune legate de mașina în cauză. Interesați-vă ce taxe a plătit el pentru ea, ce impozite, dacă are talonul de înmatriculare, cartea tehnică sau alte astfel de documente în posesie.
Astfel, scutiți orice fel de bătăi de cap ulterioare care pot surveni în urma neglijării acestui sfat!
Comentarii Recente