Conteaza rulmentii rotilor pentru scuter?

de | iul. 2, 2021 | Sfaturi Moto

Ce este considerat un rulment de roti pentru scuter „de precizie” ca si parte din piese scuter?

Pentru a fi etichetat „de precizie”, un rulment trebuie sa indeplineasca standardul ABEC-1 (ABEC inseamna Anular Bearing Engineering Committee).

Orice rulment care nu indeplineste cel putin ABEC-1 (sau echivalentul ISO) nu este potrivit pentru utilizarea intr-un scuter de inalta performanta si nu va rezista la fel de mult timp sau nu va functiona la fel de bine ca un rulment de precizie.

Rulmentii rotilor de scuter de calitate superioara, pana la ABEC-9, sunt fabricate pentru utilizare in echipamente de inalta precizie care functioneaza de obicei la viteze de rotatie foarte mari.

Caracteristicile necesare pentru indeplinirea acestor standarde nu vor avea niciun efect asupra performantelor scuterului tau.

Acestea nu vor creste alunecarea sau vor reduce rezistenta, lasand argumentul ABEC-5 vs ABEC-7 discutabil.

Apropo, „testul” obisnuit de a invarti o roata descarcata si a vedea cat timp se invarte inainte de a se odihni nu iti va spune aproape nimic despre cum va functiona atunci cand calaresti scuterul.

Iti va spune mai multe despre dimensiunea si inertia rotii decat orice altceva.

In majoritatea cazurilor, rulmentii pentru scuter sunt fabricati in aceeasi fabrica si pe acelasi echipament care fabrica rulmenti ABEC-5 sau superiori.

Rulmentii sunt probabil identici, pur si simplu nu au trecut prin procesul de certificare a controlului calitatii mai riguros.

Rulmentii sunt cei care fac rotile sa ruleze liber si fara frecare. Rulmentii constau din 6-8 bile mici care sunt fixate intre cursa interioara si exterioara. Micile bile sunt fixate la aceeasi distanta intre ele cu un dispozitiv de fixare. Rulmentii sunt protejati de scuturi, astfel incat murdaria nu-l poate distruge.

Ai nevoie de 2 rulmenti pe roata, care sunt fixati impreuna cu un distantier in mijlocul rotii.

Rulmentii sunt de obicei evaluati pe o scara de la 3 la 9. Valori ridicate inseamna ca rulmentii sunt realizati cu precizie ridicata (valoare ridicata = toleranta stransa = rulment mai scump). Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca rulmentii fara rating sunt rai!

Nu vei vedea absolut nicio diferenta de performanta daca ai inlocuit rulmentii ABEC-1 din cu rulmenti ABEC-5 sau ABEC-7.

Cum se extinde durata de viata a rulmentilor

  1. a) Fara apa = fara calarie pe ploaie sau pe suprafata umeda. Umiditatea nu face bine.
  2. b) Fara murdarie = nu calari pe drumuri / locuri cu praf

Cum se selecteaza rulmentii potriviti

Evita sa iti cumperi rulmentii la magazinele de skate-uri in linie. Patinele in linie au de patru ori mai multe roti si sunt proiectate pentru o deplasare rapida si lina pe o pista dreapta si plana. Nu sunt construite pentru a rezista la impacturile mari generate de mersul pe scuter. Rulmentii ceramici ABEC11, care costa o avere, se pot destrama cu usurinta dupa primul salt.

Daca vrei sa inveti ceva, trebuie sa fii in primul rand dispus sa exersezi astazi o activitate aproape uitata – lectura.

Rulmentii rotilor au o dimensiune / dimensiune standardizata pentru majoritatea rotilor de pe piata. In aceste zile (= vara 2021) a iesit la lumina o noua dimensiune a rulmentilor rotilor, asa-numitul standard 12. Cei 12 rulmenti STD (si rotile, de asemenea) sunt mai mari in comparatie cu rulmentii obisnuiti. Axa are un diametru de 12 mm.

Marea majoritate a rotilor vin cu rulmenti pre-instalati.

La inlocuirea rulmentilor este necesar sa scoti rulmentii vechi si sa introduci noii rulmenti.

Este recomandat sa obtii rulmentii de la aceeasi marca cu rotile. Etica la etica, etc. Problema este distantierea care ar putea diferi usor de la marca la marca.

 

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]