Divorțul de comun acord – condiții pentru a putea divorța

de | apr. 5, 2021 | Servicii

Divorțul de comun acord la notar este cu siguranță cea mai puțin dureroasă formă de divorț, cea care respectă cel mai bine sensibilitatea celor doi soți care trebuie să „suporte” divorțul. În procedurile de divorț prin consimțământ reciproc, nu este niciodată necesar să se justifice sau să se împiedice plângerile împotriva celuilalt soț. Divorțul de comun acord este un contract între cei doi soți: aceștia sunt de acord să rezolve împreună toate problemele existente între ei, prin întocmirea unor acorduri.

Ce este mai exact divorțul de comun acord? Care sunt condițiile pentru a putea începe o astfel de procedură? Care este rolul notarului?

Pentru a putea divorța prin consimțământ reciproc este necesar ca cei doi soți să fie de acord cu consecințele divorțului, adică cu privire la situația care va apărea odată ce procedura de divorț s-a încheiat.

În acest caz, notarul va juca în principal rolul de mediator și expert în dezvoltarea acordurilor înainte de divorț.

O singură condiție: să fie de acord cu TOATE consecințele divorțului

Prin urmare, trebuie să fii de acord:

  • Cu privire la toate consecințele personale ale separării: reședințele respective ale fiecăruia dintre soți, toate măsurile care trebuie luate pentru copiii tăi (inclusiv contribuția la sprijin pentru aceștia, dar și cazarea acestora) și, în anumite cazuri, plățile de întreținere ale un soț față de celălalt.
  • Cu privire la partajarea tuturor bunurilor: fie că este vorba de mobilier (mașină, bani, bonuri în numerar etc.) sau clădiri (casă, apartament etc.). Nu ești obligat să le împarți în două loturi identice, unul dintre soți poate primi o cotă mai mare, ești liber să conveniți asupra distribuției proprietății după cum doriți sau chiar să nu procedezi imediat la o partiție, singura cerință este ca amândoi soții să fie de acord cu ce se hotărăște în urma divorțului.

Notarul este un specialist în formalizarea acestui tip de acord: el redactează aceste înțelegeri și notează acordurile încheiate între părți. Dar rolul său este și de a reconcilia părțile, adică de a le aduce la acest acord necesar, ori de câte ori este posibil fără intervenția unei instanțe.

În acest context, un notar public te va asculta, împreună sau separat și te va sfătui în vederea încheierii acestui acord. În virtutea funcției sale, notarul nu este apărătorul uneia dintre părți împotriva celeilalte, ci negociatorul care trebuie să caute soluția cea mai echitabilă pentru ambele părți, respectând în același timp drepturile celeilalte.

El vă va informa despre consecințele juridice ale situației dvs.: consecințele civile, în special în ceea ce privește copiii și în ceea ce privește împărțirea proprietății dvs., dar și consecințele din punct de vedere al dreptului fiscal și al dreptului social.

Nu trebuie uitat că acordul asupra unei soluții implică de obicei concesii reciproce în interes comun, dar mai ales în interesul copiilor.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.955)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.178)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]