Nu exista nicio indoiala: comunicarea online prin intermediul cablarii de fibra optica este viitorul nostru. Industria de comunicare de fibra optica s-a bucurat de o crestere spectaculoasa in ultimii ani. In 2010, cererea mondiala de cablu de fibra optica ajunsese la 182 de milioane de fibre-km. Aceasta crestere a fost determinata atat de progresele tehnologice cat si de cererea mare de pe piata (de exemplu China).

In afara de cresterea semnificativa a vitezei de conectare, cablarea de fibra optica ofera, de asemenea, o capacitate extraordinara de a tine pasul cu noile progrese tehnologice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, odata ce infrastructura de baza de fibra optica este stabilita, aceasta poate fi rearanjata; permitand electronicii punctului final sa fie modernizat, actualizat atunci cand este necesar, cu scopul de a oferi o capacitate si mai mare.

Multi specialisti cred ca fibra optica a castigat razboiul impotriva cablului de cupru acum multi ani, in randul furnizorilor de servicii de telecomunicatii si retele rezidentiale. Intr-adevar, fibra optica a inceput preluare retelelor mobile.

Datorita durabilitatii sale in timp, fiabilitatii, economiei de spatiu, imunitatii la interferente si costului relativ scazut numai fibra optica poate ajuta atat operatorii publici cat si pe cei privati sa-si controleze eficient bugetul. In acelasi timp, le permite sa furnizeze servicii de calitate la viteze tot mai mari.

Fibra optica va domina total in cele din urma retelele companiilor private si sectorului public. Asta pentru ca fibra optica va deservi tot mai multe puncte de acces si statii radio, indiferent ca utilizatorul se conecteaza la retea prin intermediul dispozitivului mobil sau fix. Fibra optica va realiza majoritatea traficului de date. Noi am utilizat fibra optica de la magazinul online pro-networking.ro si am gasit-o la un pret promotional cu foarte multe avantaje.

Pentru realizarea acestor schimbari si a cerintelor in crestere a latimii de banda, IEEE a ratificat standardele de 40Gigabit si 100Gigabit. Ca standarde au fost aprobate single mode fibre si OM3 si OM4 fibre multimod (OM3, OM4). Cisco pledeaza pentru o noua tehnologie tehnologia BiDi.

BiDi vine de la „bidirectional”. BiDi foloseste doua lungimi de unda diferite pe aceeasi fibra optica, o lungime de unda merge intr-o directia iar a doua se deplaseaza in directia opusa. Avantajul cu Cisco 40G BiDi este ca se poate folosi aceeasi infrastructura duplex MM 10G pentru a implementa 40G Ethernet.

10G Ethernet (10GBASE-SR) utilizeaza fibre duplex cu conectori LC, cu scopul de a transmite semnalul pe una dintre fibre si pentru a-l primi pe cealalta fibra. 40G Ethernet (40GBASE-SR4) utilizeaza 8 fibre optice multimod: 4 pentru a transmite semnalul si 4 pentru a-l receptiona. Acest lucru necesita utilizarea de 8 nuclee.

Tehnologia se complica, dar fibra optica este aici si va ramane in fruntea tuturor infrastructurilor de cablare in viitorul apropiat.