Astazi exista multe tipuri de piloti pentru mai multe tipuri de aplicatii, cum ar fi piloti de indesare. Indiferent daca construiesti un pod sau instalezi mai multi stalpi, serviciul necesar pentru piloti poate fi foarte diferit. De exemplu, exista piloti a caror misiune este sa sustina constructii diferite. In ambele cazuri, dimensiunea pilotilor de indesare si nevoia acestora de a fi bine ancorati nu este aceeasi.
O noua definitie a cuvantului „piloti”
De mii de ani, pilotii erau bucati de lemn infipte in pamant. Astazi, cu noile tehnologii materiale este posibila incorporarea otelului si chiar a betonului in pamant. Pilotii de lemn exista inca, dar otelul pare sa fi preluat controlul din mai multe motive intemeiate. Cuvantul piloti ar putea avea acum o noua definitie.
Pilotii – O bucata alungita de lemn, otel sau beton care este instalata in pamant sau in piatra. Scopul sau este de a oferi rezistenta la impingerea verticala si/sau laterala sau de a oferi rezistenta la tractiune in functie de modelul ancorei.
Tehnica folosita cu ajuroul unor piloti de indesare este o solutie foarte eficienta care gaseste numeroase aplicatii atat in ingineria civila, cat si in constructii. Aceasta tehnica este recunoscuta pentru eficienta sa pentru a suporta sarcini semnificative. Pilotii de insesare pot, de asemenea, sa fie folositi pentru lucrari de sustinere.
Pilotii au fost intotdeauna folositi ca mijloc pentru fundatii. Ca evolutie a acestei tehnici, multe tipuri de piloti de indesare au aparut pe santierele de constructii. Insasi designul dintre aceste fundatii a evoluat considerabil.
Datorita varietatii mari de metode de constructie si o gama larga de diametre si scule, piloti de indesare pot transfera sarcini de fundatie prin orice tipuri de sol comprimabile spre orizonturile portante subiacente.
Utilizari ale pilotilor de indesare
- Pentru a transfera si a sustine sarcini mari.
- Pentru a oferi suport pentru o groapa de excavare sau in apropierea cladirilor adiacente, adesea in combinatie cu alte tehnici, cum ar retelele de montare.
- Pentru stabilizarea pantelor, prevenirea alunecarilor de teren sau protejarea cladirilor existente.
- Pentru o varietate de proiecte de infrastructura, cum ar fi construirea de galerii, drumuri sau poduri, precum si protectia impotriva inundatiilor.
Principiul realizarii
In cazul pilotilor de indesare, forajul se efectueaza uscat pe sol in soluri cu o buna stabilitate pe termen scurt si mediu, se poate instala o carcasa temporara in capul forajului. O cusca de armare este plasata in gaura care este apoi betonata folosind un tub de scufundare. Aceste tipuri de piloti pot fi gauriti la adancimi mai mari de 60m si diametre tipice pot ajunge pana la 2,4m.
Avantajele pilotilor de indesare
- Pot rezista la sarcini mari
- Au diametre diferite disponibile de la 450 mm
- Au asezare si deformare minima
- Au vibratie minima.
Comentarii Recente